Україна зросте у рейтингу експортерів зброї - експерт

Понеділок, 15 березня 2010, 20:42
Україна перебуває у другій десятці найбільших експортерів зброї, а лідерами залишаються США, Росія та Німеччина.

Про це свідчать дані Стокгольмського міжнародного інституту дослідження миру (SIPRI), передає "Німецька хвиля".

"Статистика SIPRI не охоплює експорт частин, стрілецького озброєння та боєприпасів, тому українські показники продажу озброєнь, які враховують цю продукцію, є значно  кращими", - зазначив директор військових програм центру Разумкова Микола Сунгуровський.

Він нагадав, що за даними "Укрспецекспорту", обсяги експорту озброєнь складають щороку близько 550- 800 мільйонів доларів, і ця сума не знижується.

"Те, що SIPRI подають, говорить про те, що в загальному обсязі експорту скоротилася частка готових озброєнь. А ці показники коливаються залежно від укладання крупних контрактів. Ми почнемо виконувати іракський проект, який Україну істотно просуне у цій сфері", - каже Сунгуровський.

Реклама:

За його словами, те, що кілька років тому Україна входила до першої десятки найбільших експортерів у рейтингу SIPRI, пов'язано з тим, що тоді виконувався масштабний пакистанський контракт.

Водночас, за його словами, коли йдеться про комплектуючі, то тут потенціал українських підприємств є великим, а в деяких сферах вони є цілком конкурентоспроможні на світовому ринку.

"Українська оборонна промисловість не орієнтована на випуск готової продукції. Та готова продукція, що є, це транспортна авіація і бронетехніка, частково також радіолокація, наприклад, "Кольчуги", - пояснив експерт.

Решта, за його словами, це комплектуючі, які й посідають суттєву частку в загальному експорті.

Сунгуровський пояснив, що саме тому географія країн, куди постачається українська зброя, - це переважно Азія й Африка, тобто держави, яким бракує коштів на технічну модернізацію, котрі мають тільки старе озброєння.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: