"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: У Януковича намагаються повернутися до старих "газових" схем

Понеділок, 15 березня 2010, 15:51

Кабінет міністрів має намір призначити головою правління НАК "Нафтогаз України" Євгена Бакуліна.

На думку директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна, це призначення є спробою здешевити російський газ для України, використовуючи схеми, які діяли до 2009 року.

Бакулін уже очолював "Нафтогаз" із березня по грудень 2007 року, коли Віктор Янукович обіймав посаду прем'єр-міністра, а в країні діяв посередник - RosUkrEnergo, нагадав експерт.

"Не обов'язково це буде повернення RosUkrEnergo в тому вигляді, у якому воно було. До RosUkrEnergo була модель за Кучми - Euralgas. Замість Euralgas стала структура для контрабандних оборудок - RosUkrEnergo. А тепер вони знову щось зроблять щось таке, направлене на те, щоб робити здешевлений "мікс", - сказав він.

Реклама:

Проте, зазначив Соскін, здешевити газ таким чином нині практично неможливо.

"Тоді робилося це за рахунок туркменського газу і певним чином - узбецького і казахського газу. А зараз це уже не вдасться зробити, бо вже нема у такій кількості газу. А Росія свій газ дешевше продавати не буде, ніж у неї в контракті записано", - підкреслив він.

Отже, завважив він, цього разу "Нафтогазові" буде важче знайти газ, щоби робити цей "мікс".

"Я думаю, Бакуліну буде доручене інше завдання - спробувати зробити газовий консорціум за типом, як з Білоруссю зробила Росія, і віддати нашу газову систему, спробувати за рахунок цього здешевити газ", - прогнозує експерт.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!