"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Росії назвали умову зниження ціни на газ для України

Субота, 13 березня 2010, 18:12

Росія може понизити ціну на газ для України на 50-60 доларів за тисячу кубометрів, якщо отримає доступ до внутрішнього ринку країни.

Таку думку висловив генеральний директор Фонду національної енергетичної безпеки  Росії Костянтин Симонов в інтерв`ю агентству "УНІАН".

"Я не виключаю, що Росія може піти на поступки для України стосовно ціни на газ. Певний компроміс може бути знайдений, але і Україна в цій ситуації повинна піти на певні поступки. Я думаю, що таким засобом могла б стати лібералізація українського газового ринку. Тобто відкрити продавцям газу доступ до кінцевих споживачів", - сказав Симонов.

Він зазначив, що наразі схема продажів доволі "крива" і "Нафтогаз", користуючись статусом власника труби, спочатку викупляє газ, а потім знову його продає компанії "Газпромзбут Україна".

Реклама:

Симонов вважає, що знижки у такому разі можуть бути близько 50-60 доларів за тисячу кубометрів.

"Ціна за тисячу кубометрів може бути цілком в межах 240-250 доларів", - сказав експерт.

При цьому він підкреслив, що в чинному контракті ціну взято не із стелі, а її прив`язано до європейських цін.

На його думку, в цьому питанні дуже важливо, щоб Україна і Росія не зайняли радикальних позицій.

Симонов вважає, що в Росії можуть з`явитися "гарячі голови", які вимагатимуть активи за поступки щодо ціни на газ.

У той же час, позиція України зараз не повинна полягати в тому, що "дайте газ дешевше, а то у нас економіка завалиться", - додав він.

Окрім цього Симонов підкреслив, що новому уряду доведеться йти на непопулярні заходи і піднімати ціни на газ для населення.

"Україні все одно доведеться йти на непопулярні заходи. Не можна населенню і комунальному сектору продавати газ по 75 доларів за тисячу кубометрів як це сьогодні відбувається. Без самообмеження Україна економічну кризу не подолає, і внутрішні ціни на газ все одно збільшуватимуться незалежно від того, вдасться домовитися з "Газпромом", - вважає експерт.

Він додав, що це негативно вплине на рейтинг уряду, але це питання відкладати більше не можна.

"Безумовно, Микола Азаров є політичним самовбивцею, і на нього покладуть всю відповідальність за ті непопулярні заходи, які потрібно приймати в найближчий місяць. Це торкається і ціни на газ для населення", - сказав він.

За його словами, в Росії свого часу така технології застосовувалася, коли прем`єри брали на себе відповідальність.

Симонов упевнений, що вірогідність того, що прем`єр-міністр зможе швидко і успішно провести економічні реформи, є нижчою за один відсоток.

Експерт прогнозує, що через це уряд Азарова пропрацює "максимум півроку".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!