Україна будує ракету для Бразилії

П'ятниця, 12 березня 2010, 09:35

Україна отримала перший транш від Бразилії в рамках спільного проекту у космічній галузі - запуску ракетного комплексу "Циклон-4" з космодрому "Алкантара".

Це перші гроші, які були отримані від Бразилії з 2003 року, коли було підписано двосторонній договір між двома країнами, пише газета "Дело".

Отримання грошей від Бразилії виданню підтвердив один з учасників проекту - маріупольський "Азовмаш".

"Ми отримали перший транш за контрактом і вже почали виробництво", - повідомив начальник відділу реалізації замовлень підприємства Валерій Бобришев.

Реклама:

За його словами, замовник надав графік виплати вартості всього замовлення і протягом двох років він буде виконаний.

Бобришев уточнив, що для проекту "Циклон-4" компанія побудує Паливозаправний агрегат до ракетного пускового комплексу.

В Національному космічному агентстві уточнили: загальна вартість створення наземного комплексу складе 487 млн. доларів. Фінансування планувалося здійснювати на рівних умовах.

"Для цього використовуються різні джерела, в тому числі бюджетні кошти, інвестиційні та кредитні ресурси, обігові кошти підприємств", - пояснив заступник генерального директора НКАУ Едуард Кузнєцов.

Перший запуск ракети-носія заплановано на середину 2012 року.

На сьогодні в реалізації проекту беруть участь 16 підприємств України на основі договірних відносин з НКАУ та бінаціональною компанією "Алкантара Циклон Спейс".

Україна, по суті, повинна була забезпечити проект космічними технологіями і своєю високотехнологічною продукцією.

Бразилія зі свого боку зобов'язалася відкрити доступ до космодрому "Алкантара", що знаходиться практично на екваторі.

Крім доходу від виконання замовлень, Україна має заробити і на самому проекті в якості одного з його власників.

Як відомо, проектом "Циклон-4" займається компанія "Алкантара Циклон Спейс". Це спільне українсько-бразильське підприємство, створене на паритетних умовах.

Усього дохід України, за початковими даними, повинен був скласти 1 млрд. доларів за 10 років експлуатації ракетного комплексу.

За умовами документа, в "Алкантара" повинні запускати по 6-10 комерційних ракет щорічно. Однак проект застопорився, і донині не було запущено жодного "Циклону" з бразильського космодрому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: