Парламент модернізує пільги

Четвер, 11 березня 2010, 09:28

Верховна рада у середу прийняла за основу законопроект № 2356, спрямований на активізацію інвестицій.

Документ Владислава Лук'янова з Партії регіонів підтримали 229 депутатів фракцій ПР, Компартії, блоку Литвина і фракції "Наша Україна-Народна самооборона", пише газета "Комерсант-Україна".

Законопроект містить дві важливі ініціативи, зазначає видання.

Ставка податку на прибуток буде знижена з 25% до 20% на ту частину прибутку, яку підприємства вкладуть у відновлення виробництва - покупку обладнання, транспорту (крім легкових автомобілів), нематеріальні активи (права на винаходи, промислові зразки, ноу-хау), які будуть використовуватися в господарській діяльності не менше трьох років.

Реклама:

Крім того, для стимулювання інвестиційно-інноваційної діяльності підприємства зможуть отримати від Державної податкової адміністрації податковий кредит - розстрочку зі сплати податку на прибуток до трьох років в обсязі не більше суми інвестицій.

Кредит обійдеться компаніям щорічно в 50% облікової ставки НБУ, яка наразі становить 10,25%.

Договір розриватиметься лише у випадку, якщо підприємство вчасно не виплатить відсотки, буде визнано неплатоспроможним або стане використовувати кошти не за призначенням.

"Законопроект зменшує податковий тиск на бізнес, дозволяє йому відновити основні фонди, адже зношеність по всіх галузях економіки перевищує 50%", - сказав Лук'янов.

Водночас, заступник міністра фінансів Денис Фудашкін назвав ці ініціативи незбалансованими і обурився відсутністю критеріїв відбору проектів для отримання пільг.

"З урахуванням закону про інвестиційно-інноваційну діяльність до таких проектів належить створення нового дизайну чи торгової марки. Тому ми не можемо підтримати закон", - сказав він. Лук'янов визнав, що надання податкових пільг ускладнить наповнення дохідної частини держбюджету, але в майбутньому поліпшить бізнес-клімат в Україні.

Мінфін оцінив втрати держбюджету в 2008 році в 1,7 млрд. гривень. За підрахунками депутата, вони набагато нижчі - 250-300 млн. гривень.

Затвердити документ в цілому як закон депутати у середу не змогли - за це проголосувало лише 144 парламентаря. Тому до другого читання в ПР обіцяють доопрацювати законопроект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: