"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Нацбанку визначили "двигун інфляції"

Середа, 10 березня 2010, 14:57

Двигуном інфляції 2010 року стали надмірні витрати держбюджету в останні два місяці 2009 року, які створили традиційний "синдром високої інфляції першого кварталу".

Про це заявив керівник групи радників голови НБУ Валерій Литвицький у коментарі агентству "ЛІГАБізнесІнформ".

За його словами, у грудні 2009 року номінальна зарплата зросла на 14% у порівнянні з листопадовим рівнем.

Ці наслідки бюджетної "розкутості" фінішних місяців 2009 року були посилені "ручним управлінням" бюджетними витратами в стартові місяці 2010 року.

Реклама:

"Рік тому в січні-лютому всі ще зберігався профіцит держбюджету. Цього року утворився його дефіцит вже в січні", - зазначає Литвицький.

Він також відзначив, що у січні-лютому економіка перебувала у фазі пожвавлення.

"Особливість поточного макроциклу - розігрів ділової активності. Індикатором цього процесу є інфляція цін виробників. Другий місяць поспіль вона тримається на рівні 1,9%. За два місяці ціни виробників зросли на 3,8% проти 1,7% за цей самий період 2009 року. Ціни виробників зросли навіть на 0,1% швидше ніж споживчі (3,8% проти 3,7%). Рік тому на 2,7% споживчі ціни випереджали зростання цін виробників (4,4% проти 1,7%)", - підсумував Литвицький.

Як повідомлялося, за даними Держкомстату, в Україні інфляція в лютому 2010 року по відношенню до січня склала 1,9%, з початку року (до грудня 2009 року) - 3,7%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: