"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економісти США уклали десять порад Януковичу

Понеділок, 1 березня 2010, 20:22

У вашингтонському Інституті міжнародної економіки група експертів презентувала програму економічних реформ, яку, як вони вважають, новий президент України повинен виконати, щоб вивести країну з кризи.

Про це повідомляє телевізійна служба "Голос Америки".

Робота над підготовкою пропозицій, як сказано, розпочалася ще у вересні 2009 року, і до неї долучилося більше двадцяти економічних експертів.

Співголовою експертної комісії був Андерс Аслунд, відомий економіст, який давно займається вивченням української економіки.

На його думку, щоби провести потрібні реформи, в першу чергу у новому уряді повинен бути спеціальний орган, який займатиметься суто реформами.

"Жодне міністерство в Україні не здатне здійснити великої реформи, бо вони всі зосереджені на поточних справах. Тому треба створити спеціальний орган", - радить науковець.

Реклама:

Економіст вважає, що такий відділ має діяти при Кабінеті міністрів на рівні заступника прем‘єра. 
      
Колишня голова місії МФВ з питань України Джейла Пазабажалу вважає, що Україна як держава буде успішною економічно, якщо почне поважати закони ринкової економіки.

"Проблемою є перейти від недієвої системи, де все субсидується державою, до системи, де тільки тим, кому потрібна допомога, надаються субсидії", - каже екс-голова.

Також на її думку важливо також розширити базу тих, хто в Україні платить податки.

"Податки в Україні дуже високі, але їх платить небагато суб'єктів. Схема єдиного податку також має бути переглянута і має працювати успішніше", - говорить фінансистка.

У пропозиціях для нового президента міжнародні експерти виділили 10 головних пунктів. Серед них перші п'ять, каже Аслунд, вимагають негайної уваги.

"По-перше, реформа газової сфери, по-друге, треба щоб Нацбанк був повністю незалежним, по-третє, дотримання темпів інфляції, по-четверте формування збалансованого бюджету і по-п'яте - дерегуляція у бізнес сфері", - каже Аслунд. 
      
І головне, вважає він, аби президент ініціював проведення ключових реформ вже у перший рік правління.

"Якщо ви не зробите це на початку, коли у вас сильний політичний мандат, ви ніколи цього не зробите", - говорить він новому президенту.

В підтвердження цих слів американець стверджує, що в Україні було дві великі реформи: перша почалася у перший рік президентства Кучми, а друга - в перший рік після його переобрання. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: