Думка експерта: "Титан України" не має бути абсолютно державним

Понеділок, 1 березня 2010, 17:38

Кабінет міністрів пропонує заборонити приватизацію ПАО "Державна холдингова компанія "Титан України".

На думку директора Міжнародного інституту приватизації, власності та інвестицій Олександра Рябченка, держава має продати невеликі пакети акцій новостворюваного підприємства.

"Компанії не потрібно бути абсолютно державною, бо інакше держава не зможе здійснювати належний контроль. А там бажано, щоб такий контроль існував", - стверджує експерт.

За його словами, для "Титану України" кращий шлях залишити контрольний пакет акцій за державою, а на фондовому ринку продавати невеликі пакети акцій розміром 5-10%.

Реклама:

"Це призведе до збільшення капіталізації компанії. А в майбутньому, у разі ефективної функціональної побудови підприємства, можно приймати рішення про продаж контрольного пакету акцій. Але зараз не час для цього", - впевнений Рябченко.

Експерт зауважив, що сьогодні відсутня політика щодо того, що робити з великими державними компаніями і за політичної невизначеності зручніше забороняти приватизацію таких підприємств.

"Єдине, що може зашкодити цьому, це політична невизначеність. Невідомо, чи буде уряд існувати у такому складі, яким він є сьогодні. Тим паче, невідомо хто створить парламентську більшість. А інший уряд, можливо, не буде розглядати це питання", - вважає він.

Рябченко нагадав, що процедура приватизації вимагає рішення уряду про приватизацію.

"Якщо уряд не приймає рішення про приватизацію такої компанії, то вона не може бути приватизована. Вони не мають що робити, от вони і подають", - зазначив економіст.

За його словами, "Титан України" треба подавати до переліку заборонених одночасно із створенням.

"У таких рішеннях немає прозорості - там завжди боротьба бізнесу. Поки влада працює з бізнесом за принципом "свій - не свій", то завжди будуть виникати непорозуміння", - додав Рябченко.

Як повідомлялося, уряд наприкінці лютого 2009 року ухвалив рішення про передачу 100% акцій ВАТ "Сумихімпром", ДАК "Титан" і казенного підприємства "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) після перетворення його у ВАТ в статутний капітал створюваної державної холдингової компанії "Титан України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!