Україна припинила експорт електроенергії до Західної Європи

Понеділок, 1 березня 2010, 12:16

Україна з 1 березня припинила комерційні поставки електроенергії з Бурштинського енергоострова до країн Європи.

Про це заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З 1 березня експорт припинений, заявки експортерів не надходили. Ну і, звичайно, дефіцит вугілля", - сказав він.

За його словами, експорт електроенергії до країн Східної Європи може поновитися з квітня при наявності заявок з боку експортерів.

Реклама:

Як повідомлялося, в середині лютого національна енергетична компанія "Укренерго" не змогла реалізувати на аукціоні пропускну здатність міждержавного перетину для експорту електроенергії в напрямку Словаччини, Угорщини та Румунії на період з 1 по 31 березня.

При цьому учасники ринку відзначали, що "Укренерго" не змогла реалізувати жодного лота на доступ до пропускної здатності електромереж, у тому числі й чотири лоти загальним обсягом 250 МВт з "Бурштинського енергоострова", у зв'язку з побоюваннями учасників торгів в тому, що Бурштинська ТЕС, відчуває проблеми із забезпеченням вугіллям газової групи, не зможе забезпечити завантаження виставлених на аукціон обсягів перетину.

Україна в 2009 році скоротила експорт електроенергії на 49,2% у порівнянні з 2008 роком - до 4 млрд. 0,3 млн кВт-год.

При цьому доходи країни від експорту електроенергії скоротилися на 56,7% у порівнянні з 2008 роком - до 208 млн. доларів.

У січні 2010 року Україна збільшила експорт електроенергії на 74,9% в порівнянні з січнем 2009 року - до 554,1 млн. кВт-год.

Україна в кінці 2009 року лібералізувала експорт електроенергії. Поставки з острова Бурштинської ТЕС в напрямку Угорщини, Словаччини та Румунії з січня 2010 року паралельно з "Укрінтеренерго" здійснюють ТОВ "Східенерго" і ВАТ "Західенерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: