"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Тимошенко хочуть прибрати підстави для рейдерства

Вівторок, 9 лютого 2010, 16:44

Кабінет міністрів пропонує врегулювати основні аспекти протидії протиправному поглинанню і захопленню підприємств.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню підприємств", розроблений Держкомпідприємництва, зареєстрований днями в парламенті, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Зокрема, уряд планує ввести кримінальну відповідальність за такі дії і врегулювати процедуру державної реєстрації підприємств, а також процедуру створення, повноважень та діяльності ліквідаційної комісії та порядку проведення ліквідації юридичної особи.

За законопроектом, отримання фіктивних прав на майно підприємств буде каратися виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, чи позбавленням волі на той самий строк з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю до трьох років.

Реклама:

Відповідно до документу, в разі порушення справи про банкрутство суб'єкта господарювання державного сектору економіки суддя направляє постанову про порушення провадження у справі про банкрутство такого боржника до органу Державної контрольно-ревізійної служби.

Відомство, у свою чергу, має провести в тримісячний термін державний фінансовий аудит боржника з наданням копії відповідного звіту до госпсуду, суб'єкту управління об'єктом державної власності і до державного органу з питань банкрутства.

Крім того, законопроект вдосконалює процедуру скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи на підставі відповідного судового рішення.

Як повідомлялося, в кінці січня Кабінет міністрів схвалив проект закону, розроблений Держкомпідприємництва, який направлений на запобігання рейдерських атак на підприємства, приміщення, земельні ділянки.

На думку авторів документу, розповсюдження рейдерства як інструменту перерозподілу власності нині створює реальну загрозу національним і економічним інтересам держави і робить сумнівними перспективи розвитку малого та середнього бізнесу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: