Економісти придумали європейський аналог МВФ

Вівторок, 9 лютого 2010, 14:40

Європейські економісти пропонують створити Європейський валютний фонд (ЄВФ) у відповідь на проблеми державних боргів Греції, Іспанії та Португалії.

Авторами ідеї ЄВФ стали головний економіст Deutsche Bank Томас Майєр і глава брюссельського Центру європейських політичних досліджень (CEPS) Даніель Гросс, пише газета "Дело" з посиланням на німецьке ділове видання Handelsblatt.

При наростаючій неплатоспроможності країн такий фонд став би головною інстанцією і забезпечив би стабільне погашення боргів, упевнені вони.

Новий валютний фонд міг би також займатися наглядом за діяльністю приватних фінансових інститутів і виступати як фонд допомоги великим банкам, які, у свою чергу, могли б підтримувати всю фінансову галузь, пишуть автори у своєму дослідженні.

Реклама:

Протягом останньої фінансової кризи політика була спрямована в основному на те, щоб запобігти краху великих фінансових інститутів. Однак у майбутньому, впевнені економісти, метою політики має стати відновлення ринкової дисципліни.

Для Європейського валютного союзу це означає, що система повинна бути достатньо стабільною, щоб перешкоджати дефолту будь-якої держави-учасника.

На думку головного економіста Deutsche Bank, Європейський валютний союз може стати більш дієвим інститутом для вирішення поставлених завдань, ніж існуючий Міжнародний валютний фонд (МВФ).

"У МВФ є гроші, досвід і невеликі політичні обмеження, але він безсилий, коли у країни виникають проблеми, як це було у випадку з Аргентиною в 2001 році", - пише видання з посиланням на доповідь економістів.

Європейський валютний фонд повинен бути наділений повноваженнями виходити на кредитний ринок, вважають Майєр і Гросс.

Він міг би інвестувати у високоякісні державні цінні папери країн єврозони, а платежі з погашення боргу виплачувалися б із внесків країн-учасниць. Країни з сильною фінансовою системою при цьому були б звільнені від членських внесків, тому що під час кризи основний тягар лягає на них, вважають експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!