Продаж "Біофарми" позбавить Україну власного виробництва унікальних препаратів - експерт

Субота, 6 лютого 2010, 13:15

Економічна вигода для держави в результаті продажу підприємства з виробництва бактерійних препаратів "Біофарма" буде мізерною, а втрата підприємства з випуску лікарських препаратів, виробництво яких вже налагоджене, буде невиправна.

Про це пише кандидат медичних наук Юрій Волощенко у статті для тижневика "Дзеркало тижня".

Експерт вважає тривожним повідомлення, котре з'явилося 7 січня, про продаж державного Київського підприємства з виробництва бактерійних препаратів "Біофарма", яке до того входило до переліку стратегічних підприємств України, і фактично єдиного в країні, кторе вже більше ста років займається розробкою і виробництвом імунобіологічних (біотехнологічних) препаратів.

"У зв'язку з імовірним продажем "Біофарми" постає запитання, де ж держава, відповідно до прийнятого в листопаді 2009 року у Кабінеті міністрів рішення, планує налагоджувати виробництво вітчизняних вакцин?" - дивується Волощенко.

Реклама:

"Економічна вигода для держави в результаті продажі "Біофарми" буде невелика, а втрата виробництва лікарських препаратів, що вже розпочалася, буде непоправною. Так, уже припинено випуск сироватки АЦС О.Богомольця (єдиним у світі виробником якої було підприємство "Біофарма"), препарату для діагностики особливо небезпечного захворювання - лептоспірозу тощо", - пише експерт.

На думку експерта, продаж підприємства "Біофарма" призведе до значного відставання України у виробництві лікарських препаратів нових поколінь.

"Висновок напрошується сам собою: Україна відстає від інших країн у розробці нових технологій і виробництві лікарських засобів нового покоління. Закуповуватиме їх за кордоном за сотні мільйонів доларів", - резюмує Волощенко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!