"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На банки насувається друга хвиля кризи

Субота, 6 лютого 2010, 12:14
На банківську систему України насувається друга хвиля кризи у зв'язку з накопиченням проблемних активів.

Про це заявив голова правління банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк під час засідання Фінансового прес-клубу, пише тижневик "Дзеркало тижня".

"Я спробую стверджувати, що дійсно для банківської системи йде друга хвиля кризи. Внаслідок того, що наше законодавство, як радянське законодавство, орієнтоване на захист прав кредиторів, всі банки України мають дуже великі проблеми з поверненням кредитів. Причому в усіх сегментах: як з юридичними особами, так і з фізичними, як з великим бізнесом, так і з малим", - заявив банкір. 

За словами Хливнюка, серед позичальників, які на повертають кредити, є як ті, хто свідомо "кидає" банки, так і ті, хто дійсно потрапив у важку фінансову ситуацію і не може розплатитися з об'єктивних причин. 

Він нагадав, що сьогодні банки намагаються боротися з цією проблемою через створені у себе вертикальні структури з повернення заборгованості, проводячи жорстку політику в цьому питанні, оскільки ліберальні методи боротьби з неплатниками позитивних результатів не дали.

Реклама:

Хливнюк переконаний, що у найближчі рік-два проблемні активи залишатимуться однією з ключових проблем для банківської системи, і щоб її вирішити, потрібно прийняти відповідну нормативно-законодавчу базу.

Проте політичної волі змінювати ситуацію на краще сьогодні немає, тому ніякі закони в цьому напрямі найближчим часом прийняті не будуть, переконаний банкір.

"Я учасник дуже багатьох походів банкірів в Міністерство юстиції і в інші інстанції. Ми просимо одного: дайте хоч яку-небудь нормативну законодавчу базу, яка б захистила нас як установи, що надавали позику. Але, на жаль, закони ніяк не змінювалися. Навіть інструктивні, нормативні документи, що стосуються дій виконавчої служби, нотаріату, суддів якого-небудь відгуку не знайшли і, я так розумію, найближчим часом і не знайдуть", - підсумував Хливнюк.

У свою чергу, директор Інституту економіки і прогнозування Національної академії наук Валерій Геєць відзначив, що проблемні активи в банківській системі складають близько 25-30%, і мінімізувати таку цифру непросто. 

Вчений переконаний, що вирішувати цю проблему повинні консолідовано Національний банк, уряд і банки з іноземними капіталами.

"Це питання не закрите, а оскільки воно не закрите, то питання відновлення кредитування банківської системи залишається проблемним", - підкреслив Геєць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: