У Росії хочуть закрити пункти обміну валют

П'ятниця, 5 лютого 2010, 11:11

Центробанк Росії вивчає можливість закриття пунктів обміну валюти, які займаються тільки одним видом операцій - конверсійними.

Про це заявив директор департаменту ліцензування та фінансового оздоровлення Центробанку РФ Михайло Сухов на зустрічі з банкірами в Бору, пише газета "Ведомости".

Є банки, які надають клієнтам широкий набір послуг, серед яких є валютно-обмінні операції, передав слова Сухова один з учасників зустрічі, а є ті, що займаються практично тільки обміном валюти, створюючи розгалужені мережі обмінних пунктів, - у них невелика маржа, але великий обсяг операцій і вони заважають жити нормальним банкам.

"З цією другою групою ми будемо боротися і в якихось випадках просто закривати", - наголосив Сухов.

Реклама:

У банків є додаткові офіси, операційні офіси, кредитно-касові офіси, валюту можна обміняти в звичайному відділенні банку, а форма банківського офісу у вигляді обмінного пункту може і зникнути, говорить інший банкір з посиланням на слова Сухова.

Як відомо, 2009 року на обман в московських обмінниках звернула увагу Федеральна антимонопольна служба (ФАС), чиновники порушили справи проти банків "Регіональні фінанси", "Вимпел" та Об'єднаний банк розвитку.

ФАС виявила невідповідність курсів обміну валюти на зовнішніх носіях і всередині обмінника.

Більшість обмінників у центрі Москви, за оперативною інформацією, залучено у шахрайські дії і займається обманом довірливих громадян при обміні валюти, говорить співробітник центрального апарату МВС, а чинне законодавство та інструкції ЦБ не дозволяють міліції за своєю ініціативою перевіряти подібні банки і формально підопічні їм обмінні пункти, де відбувається безліч правопорушень.

Якщо Центробанк проявить ініціативу, почне боротьбу з цим злом і йому буде потрібна допомога міліції, органи МВС готові надати необхідну допомогу, обіцяє він.

"Обмін валют - одна з найбільш затребуваних населенням послуг, а курс в обмінниках вигідніший, ніж у банках. Тому головне питання - чи зможуть банки якісно надавати цю послугу, не занижуючи обмінного курсу", - вважає прес-секретар прем'єра Дмитро Пєсков.

В обмінниках про ідею Центробанку не чули і обговорювати її відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: