"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Fitch дали завдання новому президенту України

П'ятниця, 5 лютого 2010, 10:22

Врегулювання ситуації в українському банківському секторі має стати ключовим пріоритетом для влади України на 2010 рік, незалежно від того, хто з кандидатів переможе в другому турі виборів президента.

Така думка міститься в звіті міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

На думку аналітиків Fitch, більш стійка банківська система буде мати критичне значення для створення платформи, яка забезпечила б стабільне зростання економіки в майбутньому.

Нині рейтинги українських банків обмежені рівнем "B-", на якому знаходиться суверенний рейтинг, і можуть бути знижені в подальшому в разі погіршення суверенної кредитоспроможності та основних макроекономічних показників.

Реклама:

І навпаки, посилення політичної стабільності, дисципліни в економічній політиці і фінансової стабільності після виборів може призвести до перегляду "негативного" наразі прогнозу щодо суверенного рейтингу і по рейтингах банків назад на "стабільний".

"З початку кризи в II половині 2008 року український банківський сектор відчував відтік депозитів, скорочення ліквідності, різке погіршення якості активів і численні випадки дефолтів та реструктуризації боргових зобов'язань банків", - зазначає Ольга Ігнатьєва, директор у московській аналітичній групі Fitch з фінансових організацій.

Відповідно до звіту, в українській економіці відбулося помітне скорочення ВВП (за розрахунками Fitch, на 14% в 2009 році), значна девальвація гривні і посилення тиску на державні фінанси.

"В 2010 році поліпшення або, принаймні, відсутність подальшого погіршення перспектив для банківського сектора буде мати ключове значення для суверенної кредитоспроможності. При цьому посилення політичної та макроекономічної стабільності і стабільності обмінного курсу надало б підтримку відновлення банківської системи та економіки в цілому", - зазначає Ігнатьєва.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: