"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росіяни умовляють "Нафтогаз" не поступатися Коломойському

Четвер, 4 лютого 2010, 19:16

ВАТ "Татнєфть" просить НАК "Нафтогаз України" не брати участь у зборах акціонерів ЗАТ "Укртатнафта" 5 лютого.

Про це йдеться в листі російської компанії на ім'я в.о. голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігоря Діденка, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Татнєфті" стало відомо про намір "Нафтогазу" брати участь у зборах акціонерів "Укртатнафти", які були скликані групою "Приват".

За даними "Татнєфті", на зборах планується, зокрема, обрати органи управління, який буде лояльним до групи "Приват", а також змінити статут "Укртатнафти".

Реклама:

Попередні збори акціонерів з аналогічною повісткою не відбулися через відсутність кворуму.

"Татнєфть" вважає, що участь "Нафтогазу" у таких зборах може суттєво зміцнити позиції групи "Приват", яка представлена в числі акціонерів "Укртатнафти" компанією ТОВ "Корсан".

Російська компанія просить "Нафтогаз" не допустити "легалізації володіння рейдерською командою найбільшим нафтопереробним заводом - ЗАТ "Укртатнафта".

"Раніше керівництво "Нафтогазу" не раз демонструвало, що дотримується принципу законності в ситуації з "Укртатнафтою" і не має наміру підтримувати рейдерське керівництво ЗАТ "Укртатнафта", підтверджуючи на всіх рівнях зацікавленість у нормалізації ситуації навколо НПЗ і відносин з його російськими акціонерами", - йдеться в листі.

У документі наголошується, що проведення зборів акціонерів "Укртатнафти" за сценарієм групи "Приват" буде означати не лише втрату для України найбільшого НПЗ, але і підтримку державою незаконних методів ведення бізнесу.

"Така підтримка та кооперація з рейдерами, безумовно, стануть додатковим свідченням порушення Україною її міжнародних зобов'язань у сфері захисту іноземних інвестицій", - говориться в листі.

Як повідомлялося, правління "Укртатнафти" призначило на 16, 22 і 29 січня, 5, 12 і 19 лютого збори акціонерів з однаковим порядком денним.

Порядок денний містив питання про затвердження договорів купівлі-продажу цінних паперів, розподіл прибутку та затвердження термінів виплати дивідендів за 2006-2008 роки.

Акціонери також планували розглянути питання зміни органів управління та контролю "Укртатнафти" - голів і членів наглядової ради, ревізійної комісії і правління.

ЗАТ "Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану 1994 року на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій НПЗ належали структурам, близькими до ВАТ "Татнєфть", ще 28,7788% - міністерству майна Татарстану.

У результаті судових розглядів частка татарстанських акціонерів в ЗАТ значно зменшилася, а на підприємстві з'явився новий великий акціонер, пов'язаний з групою "Приват" ТОВ "Корсан" (володіє 19,449% акцій).

Пакет акцій, який раніше належав міністерству майна Татарстану, в даний час знаходиться на казначейському рахунку "Укртатнафти" і чекає продажу.

Першочергове право на цінні папери мають діючі акціонери.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!