"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Стельмах прикинув, коли Україна повернеться у 2008 рік

Четвер, 4 лютого 2010, 17:06

Для відновлення економіки України до рівня 2008 року знадобиться від 4 до 7 років.

Про це заявив голова Національного банку Володимир Стельмах на спільній нараді за участю президента Віктора Ющенка, передає агентство "УНІАН".

За оцінками Нацбанку, реальний ВВП України в 2009 році впав до рівня 2005 року.

"На відновлення після такого падіння, за песимістичними прогнозами, необхідно десь 7 років, за оптимістичними - не менше ніж 4 роки, щоб вийти нам на рівень 2008 року", - сказав Стельмах.

Реклама:

Говорячи про плани на 2010 рік, голова НБУ відзначив необхідність почати стимулюючий період виходу економіки з рецесії.

Що стосується можливої вартості стимулюючих кредитів для комерційних банків, то з урахуванням попереднього прогнозу інфляції на 2010 рік на рівні 9,7% Стельмах сказав: "Ми повинні взяти половину з цієї інфляції, щоб банки додавали ще половину, й загальна вартість для кінцевого позичальника повинна бути в межах 10%".

За словами голови НБУ, в 2010 році, враховуючи урядові макропрогнози, в т.ч. номінального ВВП на рівні 1179 млрд. грн., зростання грошової маси поточного року в Україні може становити 30%.

"Ми думаємо, що такого не буде, реально ми орієнтуватимемося на 20% приросту грошової маси. Це не дасть удару по інфляції", - сказав Стельмах.

При цьому він додав, що інфляція також залежатиме від того, яку політику зростання соціальних стандартів проводитиме уряд.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!