"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ФДМ шукає нових політичних покровителів?

Четвер, 4 лютого 2010, 15:07

Заява в.о. голови Фонду державного майна Дмитра Парфененка з приводу механізмів формування наглядової ради авіакомпанії "АероСвіт" і підготовки змін до статуту компанії свідчить про пошук ним нових політичних покровителів.

Про це заявив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В‘ячеслав Бутко, передає агентство "УНІАН".

"Викликає здивування той факт, що голова ФДМ обвинуватив декількох мажоритарних акціонерів авіакомпанії у намірі мати більшість у наглядовій раді "АероСвіту", - зазначив він.

За його словами, немає нічого протиприродного у тому, що домінуючі акціонери, які досягли консенсусу, прагнуть до того, щоб їх представники мали переважну кількість голосів в органах управління.

Реклама:

"Це нормальна практика корпоративних відносин, прийнята в усьому цивілізованому світі. Крім того, акціонери ЗАТ "АероСвіт", що сумарно володіють контрольним пакетом акцій авіакомпанії, вже мають більшість у наглядовій раді. Отже, звинувачення, що прозвучали з вуст Дмитра Парфененка, позбавлені сенсу", - підкреслив Бутко.

Якщо Парфененку, як представнику держави, який володіє 22,3941% акцій ЗАТ "АероСвіт", невідомий нинішній розподіл членів наглядової ради авіакомпанії, то це наводить на думку про недостатньо відповідальний підхід в.о. голови ФДМ до виконання своїх посадових обов`язків, додав експерт.

На думку Бутка, беззмістовне пояснення неконструктивної позиції ФДМУ відносно ЗАТ "АероСвіт", свідчить про те, що нинішнє керівництво Фонду неспроможне ефективно управляти державними пакетами акцій.

Далеко не краща ситуація і в питанні виконання одного з головних завдань ФДМУ: "план надходжень від приватизації державного майна в 2009 році виконаний менш ніж на 10%. Це - показова оцінка якості роботи в.о. голови ФДМ".

Експерт заявляє, що позиція Парфененка не направлена на захист інтересів держави, а переслідує інтереси одного з акціонерів "АероСвіту" - компанії, що володіє 24,999% акцій авіакомпанії.

"Афільованість цієї компанії з впливовим бізнесменом Віктором Пінчуком свідчить про те, що напередодні можливої зміни владної команди нинішній в.о. голови ФДМ активно шукає політико-економічних покровителів, які здатні забезпечити йому місце в новій вертикалі виконавчої влади", - сказав Бутко.

Як повідомлялося, ФДМ виступає проти запропонованого мажоритарними акціонерами механізму формування наглядової ради авіакомпанії "АероСвіт".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!