Ющенко вимагає від уряду правила продажу ліцензій на надра

Четвер, 4 лютого 2010, 10:54

Президент Віктор Ющенко доручив Кабінету міністрів розробити порядок проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами.

Про це йдеться в указі № 90/2010 від 3 лютого, пише газета "Дело".

Цим указом Ющенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 3 лютого "Про заходи щодо підвищення ефективності державного управління в галузі геологічного вивчення та використання надр".

Такий порядок має бути передбачений у законопроекті про внесення змін до Кодексу про надра та інші законодавчі акти, який уряд повинен розробити і внести на розгляд Верховної ради.

Реклама:

Законопроект має передбачати заборону переоформлення, відчуження спеціальних дозволів на користування надрами, вичерпні підстави для надання спеціальних дозволів на використання надр без проведення аукціонів, методику вивчення початкової ціни продажу на аукціоні таких дозволів, посилення відповідальності за порушення умов ліцензії на використання надр, збільшення частки відрахувань від платежів за використання надр.

Уряду також доручено в тримісячний термін затвердити пріоритетні напрямки розвитку мінерально-сировинної бази України на 2011 та наступні роки для забезпечення потреб вітчизняної промисловості в кольорових і рідкісних металах, визначити перелік родовищ корисний копалин для першочергового промислового освоєння з використання прогресивних технологій, удосконалити порядок ліцензування госпдіяльності за геологічного вивчення та використання надр для забезпечення найбільш ефективного та раціонального їх використання.

Ющенко доручив уряду у тримісячний термін також розробити комплекс заходів, спрямованих на мінімізацію негативного впливу господарської діяльності гірничодобувних підприємств на навколишнє природне середовище, забезпечити розробку з урахуванням світового досвіду механізмів залучення інвестицій у сферу використання надр.

Як відомо, у середу РНБО визнала незадовільною роботу Кабміну щодо реалізації політики у сфері геологічного вивчення та використання надр.

Рада також визначила існуючу систему держуправління в цій галузі такою, що не відповідає інтересам національної безпеки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: