Мінекономіки хоче змінити стратегічне планування

Субота, 27 лютого 2010, 13:22

Міністерство економіки підготувало законопроект "Про державне прогнозування і стратегічне планування", яким пропонується принципово змінити систему прогнозування і планування соціально-економічного розвитку.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" із посиланням на прес-службу Мінекономіки.

Як зазначив міністр економіки Богдан Данилишин, у законопроекті запропоновано модернізувати систему короткострокових документів (річних) і виключити з неї Державну програму економічного і соціального розвитку України на відповідний рік, оскільки її розробка втратила свою актуальність.

Разом з цим, пропонується ввести річні плани роботи центральних органів виконавчої влади.

Реклама:

"Цей документ тепер матиме своє власне нормативно-правове забезпечення, що надасть можливість закріпити впровадження програмно-цільового методу в практику їх діяльності", - сказав Данилишин.

Таким чином, система на короткостроковий період включатиме: прогноз економічного і соціального розвитку на короткостроковий період; державний бюджет; програми економічного і соціального розвитку Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст; місцеві бюджети.

Важливою новацією законопроекту є посилення повноважень Мінекономіки щодо підвищення ефективності розробки, реалізації та контролю за виконанням державних цільових програм.

Разом з тим, запропоновані зміни, зазначив міністр економіки, надають можливість змінити підхід до середньострокового прогнозування, узгодити його з прогнозами довгострокових тенденцій розвитку, забезпечити координацію з розробки, реалізації довгострокових стратегій і програм розвитку країни.

Документом переглянуто і розширено систему середньострокових документів.

Так, замість трьох прогнозних документів соціально-економічного розвитку пропонується залишити прогноз економічного і соціального розвитку України на середньостроковий період і прогноз бюджету на плановий та наступні три роки.

Основним документом, який визначає механізми реалізації програми діяльності уряду на середньостроковий період і забезпечує взаємозв`язок всіх інших документів, має стати стратегічний план розвитку України.

До системи на середньостроковий період включено такі документи: стратегічний план розвитку; прогноз економічного і соціального розвитку на середньостроковий період; прогноз показників відповідного бюджету на планований і три наступні бюджетні періоди; державні цільові програми; регіональні і місцеві цільові програми; стратегічні плани діяльності центральних органів виконавчої влади; стратегічні плани розвитку державних господарських об`єднань, національних акціонерних компаній, державних холдингових компаній; основні принципи грошово-кредитної політики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: