Акімова назвала кроки для виходу з кризи

П'ятниця, 26 лютого 2010, 23:17 -

Для виходу з кризи українська економіка потребує термінового реформування.

Про це заявила перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова в ефірі телеканалу "Інтер".

"Питання не в тому, знайдемо ми синонім слову "реформи" і замінимо його якимось іншим. Питання в іншому - чи будуть ці реформи розпочаті. Напрямок їх більш-менш зрозумілий", - сказала вона.

За її словами, термінові заходи, які треба приймати протягом першого року, можна окреслити трьома напрямками.

Реклама:

Першим напрямком Акімова визначила оздоровлення фіскальної політики, ухвалення реального бюджету і чітке визначення, що має на сьогодні держава.

"Державна скарбниця порожня, але давайте подивимося, які у нас зобов'язання перед зовнішнім світом, перед нашим внутрішнім ринком, які у нас зобов'язання і що залишається на так звані програми розвитку. І сконцентруємо гроші, що йдуть на програми розвитку, на кілька важливих проектів для того, щоб підштовхнути вихід економіки з кризи", - зазначила вона.

"Тому посилення бюджетної дисципліни через ухвалення реального бюджету. Називайте це реформою, це звичайно в будь-якій державі простий і природний крок, але у нас він вже буде реформаторським, з огляду на повний бардак і плутанину в бюджетному процесі, що триває вже два роки", - підкреслила Акімова.

Другим напрямком перший заступник голови Адміністрації президента окреслила відновлення довіри до банківської системи.

"Тут нам треба повертатися до співпраці з Міжнародним валютним фондом, який, я впевнена, буде продовжувати з нами працювати, якщо Україна зможе надати переконливі заходи з оздоровлення та фінансового сектора, і реальної економіки", - сказала вона.

Акімова відзначила, що нині оздоровлення фінансового сектора далеке від закінчення.

"Проблемних банків у нас більш, ніж достатньо, проблема депозитів як і раніше не вирішена, візьмемо хоча б банк "Надра". Це другий напрямок, над яким треба працювати", - сказала вона.

Третім напрямком Акімова назвала це відновлення нормального інвестклімату.

"Якщо клімат сприятливий для бізнесу - він до нас йде. Це буде і вітчизняний бізнес, і міжнародний бізнес. А міжнародний і вітчизняний бізнес створюють робочі місця, а робочі місця генерують заробітну плату, і крім того генерують доходи в пенсійний фонд і систему соціального захисту", - сказала вона.

"Ось ці три напрямки. Думаю, в рамках їх будуть проводитися основні заходи", - підсумувала Акімова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: