"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До весни погодять умови будівництва заводу ядерного палива?

П'ятниця, 26 лютого 2010, 15:55

Міжвідомча конкурсна комісія з відбору технології для створення заводу з виробництва ядерного палива планує 27 лютого 2010 року затвердити остаточні умови відбору.

Про це повідомила заступник міністра палива й енергетики Наталія Шумкова, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо міжвідомча комісія 27 лютого повністю узгодить умови, методологію та критерії відбору, то протягом тижня ми ці умови розішлемо", - сказала вона. 

Шумкова також підтвердила, що причиною припинення дії раніше розробленого порядку було невдоволення Ради національної безпеки і оборони в частині неповної відповідності документа указу президента

Реклама:

Зараз мова йде про те, щоб державі належало 100% статутного капіталу заводу. 

"Якщо вже ви про це чули, то є така вимога. Зараз іде обговорення про форму власності цього підприємства", - додала вона. 

Як повідомлялося, наприкінці січня 2010 року глава Мінпаливенерго Юрій Продан заявив, що міжвідомча конкурсна комісія розробила і направила пропозиції на участь у конкурсі російської ВАТ "Твел" і американської Westinghouse Electric.

Hа початку лютого 2010 року РНБО призупинила відбір на конкурсній основі технології виготовлення ядерного палива на реакторах ВВЕР-1000. 

За словами представника президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, рада закликала міжвідомчу комісію привести документ у відповідність з указом глави держави.

Україна раніше заявляла про плани ввести в експлуатацію завод з фабрикації ядерного палива для АЕС у 2015 році.

Прем'єр-міністр Юлія тимошенко заявляла про намір збудувати такий завод з повним циклом виробництва до 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: