Євробанк не дослухався до поради МВФ

Четвер, 25 лютого 2010, 13:35

Керівництво Європейського центрального банку (ЄЦБ) відмовилося слідувати рекомендаціям економістів Міжнародного валютного фонду (МВФ) щодо підвищення цільового таргетуємого рівня інфляції до 4% з поточних 2%.

Представники ЄЦБ вважають, що збільшення цільового показника інфляції може завдати шкоди економіці, повідомляє агентство Bloomberg.

"Я можу лише відкинути ідею про постійне підвищення цільових інфляційних показників", - заявив член Виконавчої ради ЄЦБ, президент Бундесбанка Аксель Вебер.

За його словами, подібні нововведення в економіці "рівнозначні грі з вогнем".

Реклама:

Вебер назвав рекомендації МВФ "абсолютно марними": за його розрахунками прискорення інфляції в єврозоні до 4% приведе до уповільнення зростання ВВП не менш ніж на 0,5 процентного пункту.

Ініційована МВФ дискусія може підірвати довіру до центробанкам, додав він.

"ЄЦБ - найжорсткіший противник інфляції з усіх центробанків, тому не дивно, що він не надто прихильно сприйняв ідею про підвищення цільового показника інфляції", - вважає валютний аналітик UBS AG у Лондоні Джеффрі Юй.

Як відомо, у середині лютого головний економіст МВФ Олів'є Бланшар рекомендував центральним банкам світу підвищити таргетуємий рівень інфляції і не надто стримувати її темпи, щоб знизити ймовірність повторення рецесії.

У доповіді Бланшара, підготовленій спільно з двома іншими економістами МВФ - Джованні Дель'Аріччія і Паоло Мауро, говориться, що регулятори повинні радикально переглянути підхід до заходів з подолання великих фінансових криз, пандемій або терористичних атак.

Як одну з рекомендацій, економісти МВФ запропонували центробанкам "прагнути до більш високого рівня інфляції в нормальний час, щоб створити простір для дій у сфері грошово-кредитного регулювання при подоланні подібних потрясінь".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!