Тимошенко зекономила на виборах і армії

Четвер, 25 лютого 2010, 09:28

Витрати загального фонду держбюджету в січні 2010 року склали 14,9 млрд. гривень, або 91,8% плану.

При цьому планка витрат держскарбниці становила 16,1 млрд. гривень, пише газета "Дело" із посиланням на бюджетний комітет Верховної ради, .

З даних бюджетного комітету випливає, що в січні великий обсяг коштів уряд заощадив на проведенні президентських виборів, фінансування міністерств, навчальних закладів, військовослужбовців, дипломатів і в'язниць.

Зокрема, з передбачених у загальному фонді держбюджету на організацію та проведення президентських виборів 800,8 млн. гривень урядом було виділено трохи більше половини - 470,8 млн. гривень.

Реклама:

Витрати за статтею "підготовка кадрів" навчальними закладами I-IV рівнів акредитації, а також професійно-технічними училищами були урізані на 125 млн. гривень.

Поглиблюються проблеми і з фінансуванням армії: у січні уряд виділив із загального фонду бюджету на утримання особового складу Збройних сил на 35 млн. гривень менше, ніж планував.

"Тому що бюджет на цей рік не затверджено, уряд виділяє військовим лише грошове та продовольче забезпечення, в обмеженому обсязі фінансує комунальні витрати, а також платить зарплату цивільним. Кошти на бойову підготовку, ремонт, закупівлю техніки і реалізацію інфраструктурних проектів не виділяються", - говорить екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

За його прогнозами, затвердження бюджету на 2010 рік можливе не раніше червня, і немає підстав вважати, що до цього часу фінансування армії покращиться.

Разом із військовими нестачу бюджетних коштів відчувають і дипломати. Так, на роботу українських дипустанов за кордоном у січні перераховано з бюджету менше 70% запланованого обсягу коштів - всього приблизно 50 млн. гривень.

У січні Кабмін також істотно скоротив виділення коштів (на 23 млн. гривень у порівнянні з планом) на утримання ув'язнених та пов'язані з цим витрати.

Водночас, напередодні президентських виборів уряд не міг істотно скоротити фінансування соціальних витрат і місцевих бюджетів.

Так, Кабмін у повному обсязі перерахував кошти (понад 1,1 млрд. гривень) на покриття дефіциту Пенсійного фонду та дотації вирівнювання з держбюджету місцевим бюджетам (3,5 млрд. гривень).

Також 100% коштів Кабмін виділив на допомогу Пенсійному фонду з виплати пенсій військовослужбовцям, а також надбавок до пенсій: у цій статті витрат "ховаються" і спецпенсії - народним депутатам, чиновникам, суддям.

Як відомо, у зв'язку з тим, що держбюджет на 2010 рік ще не прийнято, Кабмін може витрачати на місяць не більше 1/12 суми запланованих річних витрат попереднього року.

За підсумками 2009 року інфляція склала 12,3%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!