Думка експерта: Вісті про вихід банків із АУБ не мають економічного пояснення

Вівторок, 23 лютого 2010, 15:33

Укрсоцбанк заявив про намір вийти з Асоціації українських банків у першому кварталі 2010 року. Покинути асоціацію планують іще кілька українських банків із чільної п'ятірки.

Керівник аналітичного підрозділу компанії "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен допускає, що причною такої заяви може бути відмова "Укрсоцбанку" від розкриття певної інформації.

"Тут радше причина, пов'язана з регулятивними питаннями. АУБ відстоює інтереси банків і вимагає для цього певного розкриття інформації. Можливо такий пункт не влаштував власників банку", - сказав керівник аналітичного підрозділу компанії "Інвестиційний Капітал Україна" Олександр Вальчишен.

Але й це питання, на його погляд, не є вагомим для розриву, і варто пошукати інші, "які з часом покажуться".

Реклама:

"Ця звістка погана перш за все для АУБ, адже таким чином вона втрачає вагу", - зазначив фінансист.

Вальчишен зазначив, що банківські спілки, покликані відстоювати інтереси свого сектору, часто не показують дієвості у просуванні інтересів великих комерцбанків. Зокрема, у діалозі з НБУ та урядом.

"Наприклад, питання обмежень щодо видачі депозитів, а також заборона кредитувати в іноземній валюті", - підкреслює експерт.

Аналітик додав, що великі банки з іноземним капіталом іноді розчаровуються в тому чи іншому банківському об'єднанні, які не виправдовують їхніх сподівань щодо захисту інтересів.

Як відомо, Укрсоцбанк є ще членом асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз", а Тимонькін недавно був обраний першим віце-президентом цієї асоціації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: