Французи почали чистити Донбас

Субота, 20 лютого 2010, 11:45

Французькі компанії "Карбоніум" і Соrреа побудують завод із переробки сміття у Донецьку.

Вже закінчено розробку нового полігону твердих побутових відходів, передає "Радіо Свобода".

На початковому етапі проект коштує 7 мільйонів євро і має позбавити центр Донбасу від майже півтисячі нелегальних смітників.

Повідомляється, що продукуючи понад 5 тисяч тонн сміття щодоби, Донецьк здатен захоронити лише половину цих відходів.

Реклама:

"Маємо визнати, що землі для спорудження полігонів у Донецьку немає, і що ті полігони, які є в місті, мають у залишку не більше 5-6 років експлуатації", - каже головний еколог області Сергій Третьяков.

Всього на Донеччині майже тисяча нелегальних сміттєсховищ, які місцями самозаймаються. Продукти розпаду забруднюють атмосферу і без того далекої від благополуччя екології, зазначається в повідомленні.

Завод із переробки відходів мають розташувати неподалік Донецька, в районі міста Ясинувата. Утилізація тонни сміття на такому сховищі коштуватиме близько дев'яти євро. 

Радіо повідомляє, що французький проект за умов повного фінансування міг би вирішити проблеми зі сміттям у регіоні за 20 років.

Проте французи не впевнені, що держава дозволить їм використовувати на теренах полігону поширені у світі технології. Перша - виробництво електроенергії з метану, друга - "продаж" утилізованих одиниць двоокису вуглецю за Кіотським протоколом.

"Не знаємо, чи Міністерство з охорони навколишнього середовища готове зареєструвати цей проект і платити за "зеленим тарифом", - говорить директор фірми "Карбоніум" Олександр Борд. 

Поки українська влада не дала згоди на фінансування повного циклу будівництва полігону, що коштує 38 мільйонів євро, побудову базових споруд взяла на себе обласна рада, йдеться в матеріалі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!