Рада обмежила використання боргових розписок

П'ятниця, 19 лютого 2010, 09:17

Верховна рада у четвер підтримала у першому читанні проект закону №3041, яким пропонується змінити законодавство, що стосується обігу векселів.

Документ вводить адміністративну відповідальність у розмірі 400-500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (6,8-8,5 тис. гривнень) за видачу векселя при відсутності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи або надані послуги, пише газета "Комерсант-Україна".

При цьому проект також встановлює санкції за виписування векселя на суму вищу від контрактної ціни і без визначення умов розрахунку по ньому.

"Ця норма передбачає неможливість виписувати векселі на суму більшу, ніж вартість поставлених товарів або отриманих послуг", - роз'яснив депутатам перед голосуванням член Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку Сергій Бірюк.

Реклама:

Крім того, документ забороняє використовувати векселі при розрахунках з державним і місцевими бюджетами. Виключення складуть лише податкові векселі та боргові розписки, що використовуються при проведенні операцій з давальницькою сировиною.

Також вводиться заборона на надання відстрочки підприємцям для сплати податкових зобов'язань.

"Норма про заборону розраховуватися з держбюджетом векселями вноситься до закону про державний бюджет щорічно. Проте один раз її не внесли, і була спроба провести розрахунок такими цінними паперами", - пояснив Бірюк.

Мораторій буде поширюватися і на використання векселів для формування статутного капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: