"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українським металургам бракує 15 мільярдів - експерт

Четвер, 18 лютого 2010, 15:56

Для підвищення ефективності українського гірничо-металургійного комплексу не вистачає 10-15 млрд. доларів.

Так вважає експерт, гендиректор "Смарт-холдингу" Олексій Пертін, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна"

"Серед фундаментальних переваг регіону на глобальному ринку в найближчі 50 років залишаться великі запаси залізної руди (12% світових запасів) і вигідне розташування для поставок до Туреччини, півдня і сходу Європи, а також до Африки", - сказав він.

Разом з тим, серед глобальних ризиків Пертін назвав потребу в модернізації, зростання цін на енергоносії та брак інвестицій.

Реклама:

Він вказав на високий потенціал зниження собівартості й підвищення якості продукції за рахунок модернізації, нагадавши, що в Україні дуже висока частка мартенівського виробництва.

Пертін також повідомив, що за 1989-2009 роки в Україні відбулося падіння вантажообігу, а інфраструктура відчуває гостру нестачу інвестицій.

Вкладення у 2000-2008 роках, за його підрахунками, склали 5 млрд. доларів, а до 2015 року треба ще понад 16 млрд. доларів.

Зокрема, хоча би 2 млрд. дол. треба вкласти в портову інфраструктуру для підприємств галузі, вважає експерт. Пріоритет при цьому - будівництво імпортних терміналів для прийому вугілля. 

Експерт прогнозує збільшення частки імпорту вугілля в структурі споживання з 30% до 50-60% до 2015 року і підвищення частки експортних ринків: Туреччина, Єгипет, Ліван, Китай і Європа.

Найзначніші перспективи розвитку металургійного виробництва в Україні пов'язані зі своїм власним ринком. За словами Пертіна, загальний обсяг оцінюється в Україні у 300 млн. тонн.

"80% необхідного сортаменту може бути зроблене на місцевих металургійних підприємствах", - пояснив фахівець. 

ЗАТ "Смарт-холдинг" займається розвитком проектів ГМК, в суднобудуванні, агропереробці, управляє низкою підприємств інших галузей.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: