Качати казахську нафту через Польщу вигідніше, ніж через Україну?

Четвер, 18 лютого 2010, 14:21

Зміна маршруту транспортування казахської нафти в напрямку Польщі виявилася економічно вигіднішою, ніж транзит через Україну.

Про це заявив заявив глава нацкомпанії "КазМунайГаз" Каіргельди Кабилдін на прес-конференції в Астані у четвер, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Ми звернулися до наших російських колег, і вони направили нас у напрямку (Польщі), що економічно виявилося вигідніше, ніж на Одесу", - сказав він, уточнивши, що у бік Гданська було перенаправлено 3,5 млн. тонн казахської нафти.

Як повідомлялося, український монополіст ВАТ "Укртранснафта" наприкінці 2009 року письмово повідомив "КазТрансОйл" про одностороннє розірвання з 26 січня 2010 року угоди на транспортування казахської нафти по території України.

Реклама:

Разом з тим між урядами Казахстану та України укладена і діє угода про співробітництво щодо поставок казахської нафти до України та її транзиту територією України від 1 червня 2004 року.

У ситуації, що склалася, лютневі обсяги казахської нафти будуть поставлятися у напрямку польського Гданська.

11 лютого міністр палива та енергетики Юрій Продан заявив, що "Укртранснафта" має намір добиватися підвищення ставки транзиту казахської нафти територією України.

"Йдуть комерційні переговори про ціну на транспортування. Якщо сторони задовольнять одна одну за ціною і обсягом, то буде підписано відповідний договір", - зазначав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: