"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суд не дозволив забрати Кременчуцький НПЗ в "Укртатнафти"

Четвер, 18 лютого 2010, 14:04

Київський апеляційний господарський суд відмовив Міністерству палива та енергетики в задоволенні апеляції на рішення Господарського суду Києва, який відмовився витребувати цілісний майновий комплекс (ЦВК) Кременчуцького НПЗ у ЗАТ "Укртатнафта".

Відповідне рішення прийняте у четвер, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на інформоване джерело.

"Сьогодні суд відхилив апеляцію Мінпаливенерго на рішення суду першої інстанції", - сказав співрозмовник агентства, не уточнивши при цьому інших подробиць.

За його словами, Мінпаливенерго вимагає вилучити ЦВК зі статутного капіталу "Укртатнафти" у зв'язку з його незаконною передачею при створенні ЗАТ.

Реклама:

Відповідачами у справі виступають Фонд держмайна і "Укртатнафта", позивачем - Мінпаливенерго, третіми особами - уряд України та компанія "Корсан".

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура в інтересах держави намагається через суд витребувати ЦВК Кременчуцького НПЗ у "Укртатнафти", наполягаючи на передачі ЦВК Міністерству палива та енергетики.

Вилучення заводу, у разі задоволення позову держави, може призвести до зменшення статутного капіталу НАК "Нафтогаз України", до якого передано пакет акцій "Укртатнафти" у розмірі 43,054%.

ЗАТ "Укртатнафта" створено відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ.

Російські акціонери до 2007 року контролювали в цілому більше 55% акцій "Укртатнафти" і менеджмент підприємства.

Потім "Татнєфть" втратила оперативний контроль над Кременчуцьким НПЗ, який перейшов до української групи "Приват", припинила відвантаження нафти на завод і подала до міжнародного арбітражу до України, вимагаючи відшкодування 2,4 млрд. доларів збитку.

У свою чергу, "Укртатнафта" відсудила у Мінземмайна Татарстану 28,778% акцій ЗАТ, у "Татнєфті" - 8,613% і у дружніх їм компаній Seagroup International Inc. і Amruz Trading AG 9,96% і 8,336% акцій відповідно, фактично обнулила частку татарстанських акціонерів.

"Укртатнафта" влітку 2009 року продала 18,296% власних акцій, що належали Seagroup і Amruz, компанії "Корсан" за 2,1 млрд. гривень.

Це дозволило "Корсану", пов'язаному з групою "Приват", збільшити свою частку в ЗАТ до 19,449%.

Передбачається, що до кінця 2009 року на продаж можуть бути виставлені ще 28,7788% акцій "Укртатнафти", що належали Мінземмайна Татарстану і вже списані реєстратором на рахунку емітента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: