"Укрінтеренерго" виставлять рахунок на 300 мільйонів доларів?

Четвер, 18 лютого 2010, 13:09

Компанії групи Korlea Invest Holding вимагатимуть від держпідприємства "Укрінтеренерго" сплати штрафів на загальну суму більше 300 млн. доларів за односторонню відмову виконувати контракти на поставку електроенергії.

Про це заявив керівник департаменту зовнішніх комунікацій Korlea Invest Holding AG (Швейцарія) Андрій Комендо, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Укрінтеренерго" в січні, посилаючись на прийнятий 2009 року закон про лібералізацію експорту електроенергії, відмовилося виконувати зобов'язання за діючими контрактами, один з яких діє до 2013 року, решта - до 2016 року. Відмова держпідприємства від виконання контрактів не є наслідком обставин непереборної сили, тому "Укрінтеренерго" повинна буде виплатити неустойку", - сказав він.

Комендо уточнив, що контракти, укладені між "Укрінтеренерго" і компаніями Korlea Invest Holding, передбачають нарахування штрафних санкцій у розмірі 30-45% вартості всієї недопоставленої електроенергії у разі відмови держпідприємства від виконання зобов'язань в односторонньому порядку.

Реклама:

"Шанси держпідприємства уникнути сплати штрафних санкцій практично дорівнюють нулю, тому що суперечки між "Укрінтеренерго" і компаніями Korlea Invest Holding, відповідно до умов чинних контрактів, будуть вирішуватися Міжнародним арбітражним судом при Палаті економіки Австрії", - додав він.

Представник європейського енергохолдингу зазначив, що всі зовнішньоекономічні контракти між компаніями Korlea Invest Holding і "Укрінтеренерго" свого часу були погоджені Міністерством палива та енергетики України, тому в разі ліквідації держпідприємства виплачувати штрафні санкції доведеться державі.

Як відомо, "Укрінтеренерго" має контракти на поставку електроенергії до Європи з трьома компаніями, афільованими з Korlea Invest Holding: словацькою Korlea Invest as, і угорськими Energy Capital ZRt та Ukrenergy Trade ZRt.

Контракт з Korlea Invest на постачання електроенергії потужністю 45-95 МВт діє до вересня 2012 року, контракти з Energy Capital на 105 МВт і Ukrenergy Trade на 150 МВт - до січня 2016 року.

Верховна рада навесні 2009 року прийняла закон про лібералізацію експорту електроенергії. Цим документом парламент встановив, що доступ до міждержавних ліній електропередачі (ЛЕП) для експорту електроенергії надається на конкурсній основі.

Держпідприємство "НЕК "Укренерго", яке експлуатує магістральні і міждержавні (ЛЕП), почало проводити аукціони з продажу права доступу до міждержавних ЛЕП у грудні 2009 року. Учасниками цих торгів є компанії-експортери електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: