У Нацбанку натякають на "непопулярні" реформи

Четвер, 18 лютого 2010, 12:18

Вивести економіку України на шлях стійкого довгострокового зростання можуть непопулярні реформи і збалансованість державних фінансів.

Таку думку висловлюють експерти Національного банку України, яких цитує прес-служба НБУ.

"Лише поєднання прагматичної грошово-кредитної політики, позбавлених популізму економічних реформ і збалансованих держфінансів здатне сформувати адекватну відповідь сучасним глобальним викликам і вивести економіку України на шлях сталого довгострокового зростання", - підкреслюється у повідомленні.

За оцінкою Нацбанку, динаміка поліпшення макроекономічної ситуації в країні, яка спостерігається з другого кварталу 2009 року, є досить повільною і нестійкою, оскільки вона не має належних підстав.

Реклама:

При цьому Нацбанк відзначає, що повільне здійснення економічних реформ і незбалансованість держфінансів створювали значні ризики для грошово-кредитного ринку в 2009 році.

"Стан грошово-кредитного ринку безпосередньо залежить від показників розвитку реального сектора економіки. Через це монетарні та пруденційні заходи не можуть розглядатися як самодостатні фактори подолання кризових явищ в економіці та на фінансовому ринку", - підкреслюється у повідомленні.

Нацбанк відзначає, що поліпшення показників економічного розвитку грунтується на певному поліпшенні ситуації для українських експортерів на зовнішньому ринку, що несе ризики в разі можливої "другої хвилі" світової кризи.

Крім того, позначаються хороший урожай 2009 року і статистичні ефекти низької бази порівняння.

"Внутрішні чинники відновлення економічного зростання донині залишаються досить слабкими, у тому числі через повільне здійснення структурних реформ в економіці. Свідченням цього є низька інвестиційна активність суб'єктів господарювання, показники якої протягом року мали тенденцію до погіршення", - підкреслюється у повідомленні.

За даними НБУ, обсяг інвестицій в основний капітал за дев'ять місяців 2009 року порівняно з відповідним періодом 2008 року зменшився на 43,7%, тоді як за перше півріччя - на 43,3%, а за перший квартал - на 39,5%.

Нацбанк відзначає, що зниження економічної активності спричинило зменшення, вперше за дев'ять років, реальної заробітної плати, розмір якої за 2009 рік знизився на 9,2% у порівнянні з аналогічним періодом 2008 року.

У повідомленні також відзначено формування в 2009 році зведеного бюджету (державного і місцевих) з дефіцитом у сумі 21,607 млрд. гривень, тоді як 2008 року цей показник становив 14,183 млрд. гривень.

"Слід враховувати, що реальний дефіцит коштів у бюджеті виявився значно більшим, оскільки офіційний показник дефіциту бюджету не враховує низький рівень відшкодування ПДВ, сплату частини податків завчасно, а також віднесення на доходи коштів, які Україна отримала від Міжнародного валютного фонду за рахунок проведення їх загальної перерозподілу", - підкреслюється в повідомленні.

При цьому НБУ зазначає, що правомірність віднесення таких коштів МВФ до доходів бюджету, а не до дефіциту, з економічної точки зору, не є очевидною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: