Про одужання української економіки говорити зарано - експерт

Четвер, 18 лютого 2010, 09:45

Зростання промвиробництва за перший місяць 2010 року у порівнянні з січнем 2009 року на 11,8% виглядає позитивно, але робити з цього занадто оптимістичні висновки не варто.

Про це заявив експерт центру Разумкова Василь Юрчишин в інтерв'ю Deutsche Welle.

"Якщо взяти до уваги, що у січні минулого року були найнижчі показники, то цей результат свідчить лише про те, що зараз країна лише трохи піднялася з того дна, де була, але говорити про відновлення мені здається явним перебільшенням", - сказав він.

Експерт зауважив, що у січні 2009 року показники падіння складали 33-34%, тобто теперішні показники є приблизно на 20% меншими, ніж були у докризовий період.

Реклама:

Крім того, потрібно оцінювати ситуацію системно, а не за якимось одним показником, відзначає Юрчишин.

"Наприклад, обсяги роздрібної торгівлі у січні 2010 у порівнянні з січнем 2009-го скоротилися, а це є свідченням того, що доходи населення зменшилися, що зовсім не є свідченням економічного відродження", - зазначив він.

Як наголошує експерт, необхідною умовою одужання української економіки є політична стабільність, оскільки політичні чвари лише провокуватимуть нове падіння, а також негативно впливатимуть на залучення іноземних інвестицій.

За словами Юрчишина, Україна залишається за перерахунком прямих іноземних інвестицій на душу населення на одному з останніх місць у Європі

"Якщо не буде політичної злагоди та економічного розвитку, то іноземні інвестори і надалі займатимуть вичікувальну позицію щодо України, що нині дуже небезпечно, особливо з огляду на підготовку до Євро-2012", - підсумував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: