"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НБУ визначився з критеріями рефінансування банків

Середа, 17 лютого 2010, 09:38

Нацбанк визначив чіткі критерії, на підставі яких буде видавати стабілізаційні кредити і рефінансувати кредити, видані банками підприємствам.

При виконанні жорстких умов банки зможуть отримати гроші під 10,75-12,25% річних, пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на постанову НБУ № 47, оприлюднену у понеділок.

Документ, який набере чинності 21 лютого, включає параметри видачі стабілізаційних позик і стимулюючих кредитів.

Останній тип позики повинен направлятися на кредитування виробників, "що мають пріоритетне значення та включені до переліку підприємств, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, визначених Кабінетом міністрів".

Реклама:

Нацбанк має намір кредитувати банки "в межах монетарних можливостей", а вартість позик буде низькою.

У залежності від класу банку ("А"-"Г") і запропонованого забезпечення за кредитом ціна коштів НБУ складе облікову ставку (зараз 10,25%) плюс 0,5-2%.

Стабілізаційний кредит видається на рік одноразово або у формі кредитної лінії, що стимулює кредит може бути виданий банку не нижче категорії "Б" на строк до п'яти років.

НБУ може відмовити у видачі стабкредиту, наприклад, якщо акціонери банку не виконали програму фінансового оздоровлення; банк достроково повертає зобов'язання, включаючи зовнішні; виплачує бонуси керівництву банку; не надає дані в інформаційну систему "Реєстр позичальників" НБУ.

Кредит може бути продовжений на три роки для банків не нижче категорії "В".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: