Європейські споживачі підтримали "Газпром" закупками

Вівторок, 16 лютого 2010, 10:56

Більшість європейських споживачів російського газу різко збільшили його закупівлі в IV кварталі 2009 року після істотного падіння в I півріччі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" з посиланням на оприлюднений у понеділок щоквартальний звіт "Газпрому".

У I кварталі, коли постачання різко впали через проблеми з Україною, збільшили закупівлі тільки Великобританія (на 100%) і Польща (майже на 20%).

Але до Великобританії газ ішов по газопроводу Interсonnector з Голландії, а до Польщі - по газопроводу "Ямал-Європа" через Білорусь.

Реклама:

Найбільший споживач - Німеччина - знизив закупівлі в I кварталі удвічі і продовжував не вибирати газ в II кварталі.

Після зниження цін у III кварталі країна збільшила обсяг закупівель на 12%, а в IV кварталі - відразу на 64%. У результаті за підсумками року Німеччина знизила обсяги споживання російського газу всього на 12,65%, до 31,37 млрд. кубометрів.

Джерело, близьке до "Газпрому", пояснило, що в Німеччині система ПСГ розвинена настільки, що дозволяє регулювати закупівлі газу в залежності від ціни - знижуючи в період високих цін і підвищуючи в період низьких.

В Італії система ПСГ розвинена не так сильно. Крім того, газ на цьому ринку традиційно коштує дорожче, ніж в інших країнах Європи, і 2010 року країні вдалося частково замінити російський газ катарським.

В результаті після падіння обсягів закупівель в I і II кварталах і при зростанні на 21,68% в III в IV кварталі вони повернулися до рівня 2008 року, а за підсумками 2009 року падіння склало майже 15%.

Третя за обсягами закупівель Туреччина не вибирала російський газ в першу чергу через теплу зиму - тільки в III кварталі спостерігалося незначне зростання (1,1%). У результаті підсумкове зниження закупівель перевищило 16%.

Ще один великий споживач - Франція - тільки в I кварталі недобрав 40% газу, а потім купував досить передбачувано: з невеликим приростом в II кварталі і значним (22,6 і 18,7%) - в III і IV.

В Угорщині та Польщі, які в I кварталі отримували газ від RosUkrEnergo, відбулося заміщення поставок.

До Угорщини "Газпром" поставив додаткові обсяги через СП з E. On Panrusgas. До Польщі фізичні обсяги поставок були оформлені під час підписання міжурядової угоди і остаточного коригування договору "Газпром експортом" і польською PGNiG.

Чехія та інші країни Західної та Центральної Європи, у яких спостерігалося різке падіння закупівель в I півріччі і зростання в II, реагували на зміни ціни в довгострокових контрактах "Газпрому".

Падіння споживання газу в Румунії та Болгарії пов'язано зі світовою фінансовою кризою, посиленою внутрішньополітичною кризою.

Виходячи з даних "Газпрому", 9 з 21 країн Європи, яким він постачає газ, знизили обсяги закупівель в 2009 році більш ніж на 15%.

Умови договорів монополія зберігає в таємниці, але вважається, що в середньому в них встановлений мінімальний рівень закупівель в 80-85% від контрактних обсягів.

В "Газпромі" запевняють, що принцип take or pay був застосований у всіх випадках, однак деякі споживачі отримали пільги.

Глава East European Gas Analysis (США) Михайло Корчемкін вважає опубліковані "Газпромом" дані "гарним закінченням невдалого року", але наголошує, що навіть на тлі різкого зростання поставок у багатьох споживачів в IV кварталі в цілому "Газпрому" не вдалося вивести обсяг експорту на рівень докризового IV кварталу 2007 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!