Антимонопольники беруть під контроль держзакупівлі

Вівторок, 16 лютого 2010, 10:23

Антимонопольний комітет (АМКУ) визначив розслідування антиконкурентних змов у сфері державних закупівель пріоритетним напрямком роботи в 2010 році.

Про це "ЛІГАБізнесІнформ" повідомили в прес-службі комітету.

Виконуючий обов'язки голови комітету Олександр Мельниченко заявив, що пріоритетними напрямками розслідувань змов під час держзакупівель будуть сфери соціально важливих товарів і послуг.

Перш за все, це фармацевтика, продукти харчування, охорона здоров'я, освіта і т.п.

Реклама:

"У 2009 році органи Антимонопольного комітету розслідували 90 змов у сфері державних закупівель та наклали штрафів на суму майже 4 млн. гривень. Боротьба з цим злом - змовами на тендерах, буде ефективною лише тоді, коли в суспільстві ми зуміємо створити обстановку нетерпимості до цього явища", - підкреслив голова АМКУ.

Мельниченко зазначив, що спотворення результатів тендерів шляхом змов призводить до значних втрат державних коштів, тому потрібно посилити слідчі повноваження комітету, удосконалити їх організаційне, фінансове та ресурсне забезпечення.

"У сфері державних закупівель обертаються мільярдні кошти, які потрібно захищати", - відзначив він.

Крім того, Мельниченко вважає, що необхідно ввести кримінальну відповідальність для конкретних осіб - керівників та менеджерів компаній, які приймають рішення за змовою.

За його словами, це має стати дієвою запобіжним засобом.

Як повідомлялося, 11 лютого, Верховна рада прийняла закон "Про здійснення державних закупівель". За його ухвалення проголосували 245 депутатів. Однак прийняття закону викликало неоднозначну реакцію в залі.

Зокрема, на думку експертів, для того. щоб подолати корупцію у сфері держзакупівель потрібно зробити цю сферу максимально прозорою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: