Євро буде падати, поки Греція не отримає грошей

Субота, 13 лютого 2010, 17:26

Затягування вирішення питання про допомогу Греції може знизити курс євро до 1,3 долара.

Долар на світовій арені почав відновлюватися раніше, ніж розраховували і набагато швидше, пише видання "Ведомости".

Завершивши минулий рік на позначці 1,4405 долара, євро підріс до 1,4527 долара до 12 січня, на цьому вичерпавши своє прагнення до взятої у 2009 році межі в 1,5.

Регулярні новини з Китаю про очікувані кроки влади із зменшення ліквідності повернули інтерес інвесторів до долара як до захисного активу, потім стрімкий розвиток отримала ситуація навколо Греції, нагадує видання.

Інвесторів давно почали турбувати периферійні країни Європи, фінансова стійкість яких світова криза завдала серйозного удару. Греція, Португалія, Ірландія, Іспанія, і у меншій мірі - Італія змінили ситуацію.

Реклама:

При цьому ситуація з проблемами Греції - бюджетним дефіцитом і держборг, який до кінця року може досягти 120% ВВП, - опинилися у фокусі уваги інвесторів і придбала великий вплив на ринки швидше, ніж можна було очікувати.

Так вважають експерти глобального інвестбанку Goldman Sachs, які на цьому тижні скорегувати свої прогнози з урахуванням нових реалій.

Фінансові проблеми Греції збільшили премію за ризик з відповідних активів, відзначають Goldman Sachs.

Прогноз по євро знижений з 1,55 дол. до 1,45 дол. в перспективі трьох і шести місяців. Прогноз на рік залишився незмінним - 1,35 дол.

Але вже в п'ятницю євро оновив максимуми року, послабивши позиції до 1,356 дол. завдяки збереженню побоювань щодо Греції, новин про зменшення ліквідності в Китаї і слабкої статистики щодо економіки Європи.

Зокрема, стало відомо, що ВВП єврозони в IV кварталі уповільнив зростання, збільшившись лише на 0,1%. Криза була найсильнішою для регіону з моменту виникнення євро, загостривши питання координування зусиль фінансової влади країн Євросоюзу, пише видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!