У Ахметова назвали 7 основних реформ для України

Субота, 13 лютого 2010, 11:53

Директор фонду Ріната Ахметова "Ефективне управління" Наталія Ізосімова вважає, що конкурентоспроможною Україну можуть зробити 7 реформ.

Про це вона заявила у статті для "Дзеркала тижня".

Першим пріоритетом для України є реформа банківської системи, вважає керівник фонду.

За її словами, НБУ разом з урядом має розробити бачення архітектури майбутньої фінансової системи України, яка може бути заснована на кількох великих, або на більшій кількості середніх банків.

"Виходячи з першого або другого варіанту, слід робити подальші кроки у реформуванні банківського сектору. Ця реформа в будь-якому випадку неминуча, і чим швидше вона відбудеться, тим швидше з'явиться визначеність", - зазначила Ізосімова.

Другим і третім пріоритетами є прийняття Податкового кодексу і спрощення регуляторного середовища для бізнесу, заявила експерт.

Зокрема, необхідно скоротити терміни і процедури, пов'язані з реєстрацією та отриманням необхідних дозволів, а також скасувати одну третину всіх ліцензій в Україні. При цьому окремим важливим завданням виступає радикальне спрощення дозвільної системи в будівництві, підкреслила Ізосімова.

Пріоритет четвертий - реформа на ринку землі сільськогосподарського призначення, зокрема, зняття мораторію на купівлю-продаж землі сільгосппризначення.

"Через дії мораторію земля не може бути предметом застави, тому можливості отримання кредитів сільгоспвиробниками вкрай обмежені", - пояснила експерт.

П'ятим пріоритетом є створення інституту державно-приватного партнерства. Так, на її думку, масштабні інфраструктурні проекти дозволять оживити металургію, будівельну галузь, сектор послуг і створять нові робочі місця в короткостроковій перспективі.

Шостий пріоритет директор фонду Ріната Ахметова "Ефективне управління" бачить у вдосконаленні процедури банкрутства, сьомий - в реформі держапарату.

"Ефективність реформ, що проводяться безпосередньо залежить від ефективності роботи і професіоналізму державної служби. Можна сказати, що це реформа всіх реформ, оскільки прийняття законів у парламенті має гарантувати реалізацію цих законів на практиці", - підкреслила Ізосімова.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: