"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртранснафта" пропонує казахам новий договір

П'ятниця, 12 лютого 2010, 13:26

ВАТ "Укртранснафта" пропонує АТ "КазТрансОйл" укласти довгостроковий договір на транспортування нафти, передбачивши в ньому щорічні мінімальні обсяги її транзиту.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на прес-секретаря Міністерства палива та енергетики Фента Ді.

За його словами, підписана у червні 2004 року міжурядова угода між Україною і Казахстаном про співпрацю у сфері поставок казахстанської нафти і її транзиту через територію України передбачає, що "транспортування нафти здійснюється на основі затверджених уповноваженими органами сторін прогнозних обсягів поставок і транзиту казахстанської нафти, а також довгострокових договорів на транспортування нафти, укладених між уповноваженими організаціями сторін - операторами, в яких визначаються щорічні обсяги нафти казахстанської сторони для постачання і транзиту з використанням нафтопровідної системи української сторони, транспортний тариф та інші комерційні умови".

У той же час, у підписаному в грудні 2008 року договорі між "Укртранснафтою" і "КазТрансОйл" про надання послуг із транспортування нафти по території України, не встановлені щорічні обсяги транзиту нафти казахстанських нафтових компаній, що відповідно до міжурядової угоди є необхідною умовою для здійснення транспортування нафти.

Реклама:

У зв'язку з цим Ді відзначив, що "Укртранснафта" наприкінці листопада 2009 своєчасно повідомила "КазТрансОйл" про розірвання з 26 січня 2010 договору між компаніями.

"З огляду на відсутність затверджених уповноваженим органом прогнозних обсягів поставок і транзиту казахстанської нафти, а також у зв'язку з існуючою в останні роки тенденцією скорочення обсягів транзиту казахстанської нафти територією України і відсутність будь-якої відповідальності за такі дії, що призводить до зменшення надходжень тарифної виручки державної компанії, "Укртранснафта" звернулося до "КазТрансОйл" із пропозицією перегляду договірних відносин, в частині закріплення щорічних обсягів транспортування нафти", - додав він.

Прес-секретар Мінпаливенерго також підкреслив, що в січні українська компанія направила звернення до "КазТрансОйл", в якому запропонувала провести переговори в Києві і обговорити взаємовигідні умови співпраці компаній у 2010 році, проте відповідь з боку казахстанської компанії так і не була отримана.

При цьому в лютому "Укртранснафта" направила ще одну пропозицію на адресу "КазТрансОйл", в якій повторно запропонувала провести відповідні переговори, однак казахстанська сторона поінформувала, що у зв'язку з напруженим графіком роботи керівництва візит до Києва є неможливим, підсумував Ді.

Як повідомлялося, АТ "КазТрансОйл", що поставляє нафту до Східної Європи по південній гілці нафтопроводу "Дружба" транзитом через Україну, заявило про плани змінити маршрут транспортування у зв'язку із конфліктом з "Укртранснафтою".

У прес-службі "Казтрансойл" заявили, що наприкінці 2009 року "Укртранснафта" письмово повідомила казахстанську компанію про одностороннє розірвання з 26 січня 2010 року угоди на транспортування казахстанської нафти по території України. Причина такого розірвання, за даними прес-служби, вказана не була.

"КазТрансОйл" є суб'єктом природної монополії на ринку послуг з транспортування нафти трубопроводами. Входить до складу національної компанії "КазМунайГаз".

"Укртранснафта" - оператор нафтотранспортної системи України. 100% її акцій знаходяться в управлінні НАК "Нафтогаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!