"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Ющенка застерігають від газового консорціуму з Росією

П'ятниця, 12 лютого 2010, 13:03

Українська держава зацікавлена невідкладно врегулювати питання міжнародного співробітництва в газовій сфері, які істотно загострилися внаслідок підписання і реалізації газових контрактів від 19 січня 2009 року при нереформованості українського газового ринку.

Про це заявив представник президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, повідомляє прес-служба глави держави.

"Очевидно, що з точки зору національних інтересів України, оптимальним шляхом вирішення цих питань було б невідкладне реформування внутрішнього газового ринку та модернізація газотранзитної інфраструктури за стандартами країн ЄС", - переконаний він.

Представник президента пояснив, що насамперед йдеться про практичну реалізацію Спільної заяви України, Європейської Комісії, ЄБРР, Світового банку та Європейського інвестиційного банку, яка була підписана за ініціативи і в результаті багаторічних переговорів президента Віктора Ющенка у Брюсселі 23 березня 2009 року.

Реклама:

"Європейська сторона готова виділити на це достатні кошти на вигідних умовах. Будь-які інші варіанти, включно з реанімацією ідеї "консорціуму" щодо існуючої української ГТС, несуть серйозні ризики з точки зору українських національних інтересів, відповідності чинному законодавству та гарантування стабільності", - вважає Соколовський.

За його словами, на це є щонайменше кілька очевидних причин.

Зокрема, контракти від 19 січня 2009 року дають можливість російській стороні де-факто контролювати українську ГТС.

"Спроба ж створити консорціум лише легітимізує іноземний контроль над існуючою ГТС і призведе, зокрема, до втрати Українською державою частини прибутків від транзиту російського природного газу, які і так занадто занижені порівняно з іншими європейськими країнами-транзитерами", - упевнений Соколовський.

Також уповноважений президента звертає увагу на те, що питання створення консорціуму юридично прямо пов'язане з відчуженням частини ГТС, яка є державною власністю України, або ж передачею її в управління іноземним компаніям.

І те, й інше в імперативній формі заборонено чинним законодавством України, наголосив він.

"Отже, оптимальним для України варіантом врегулювання газових проблем є невідкладне реформування внутрішнього газового ринку в рамках взаємних зобов'язань України, ЄС і міжнародних фінансових інституцій, а також - перегляд окремих положень газових контрактів від 19 січня 2009 року на партнерських взаємоприйнятних умовах", - констатував Соколовський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!