"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ рекомендує центробанкам не надто стримувати темпи інфляції

П'ятниця, 12 лютого 2010, 11:57

Головний економіст Міжнародного валютного фонду Олів'є Бланшар рекомендував центральним банкам світу підвищити таргетуємий рівень інфляції і не надто стримувати її темпи, щоб знизити ймовірність повторення рецесії.

На його думку, світовий економічний спад виявив недоліки нинішньої макроекономічної політики: наприклад, центробанки надто покладаються на процентні ставки при регулюванні економіки, пише The Wall Street Journal.

За словами Бланшара, "криза змушує нас замислитися про архітектуру посткризового макроекономічного регулювання".

У новій доповіді Бланшара, підготовленій спільно з двома іншими економістами МВФ - Джованні Дель'Аріччія і Паоло Мауро, говориться, що регулятори повинні радикально переглянути підхід до заходів з подолання великих фінансових криз, пандемій або терористичних атак.

Реклама:

У якості однієї з рекомендацій, МВФ пропонує центробанкам "прагнути до більш високого рівня інфляції в нормальний час, щоб створити простір для дій у сфері грошово-кредитного регулювання при подоланні подібних потрясінь".

Наразі таргетуємий рівень інфляції більшості великих центробанків світу складає 2%, але МВФ радить підвищити його до 4%.

При рівні інфляції у 4% короткострокові процентні ставки поза кризою становитимуть близько 6-7%, і центробанки зможуть більш різко знижувати їх у разі потреби, вважає Блашнар.

Нові рекомендації МВФ є значним відходом від попередніх тенденцій, якщо не радикальною зміною курсу: довгі десятиліття міжнародна організація наполягала на тому, що країни повинні знижувати темпи інфляції.

Держави Латинської Америки і Африки, де інфляція особливо висока, натякали, що такими темпами вони ніколи не досягнуть успіху, відзначає видання.

Експерти вважають, що центробанки, які пам'ятають про те, до якої кризи призвели високі темпи інфляції в 1970-1980-і роки, вкрай неохоче розділять нові погляди МВФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!