Банки сподіваються на повернення кращих часів

Четвер, 11 лютого 2010, 16:37

Банківський сектор України відчув послаблення фінансової кризи.

Про це повідомляє компанія Oxford Business Group у своєму дослідженні.

На початку 2009 в Україні працювало близько 180 банків,  а  упродовж 12 наступних місяців шість банків припинили діяльність, три було націоналізовано, а у 14 запроваджено тимчасову адміністрацію.

Це число дещо  змінилася  21 січня, коли Національний Банк України (НБУ) вирішив ліквідувати два банки - Укрпромбанк та Іпобанк - де торік  було запроваджено тимчасову адміністрацію, йдеться в статті.

Реклама:

Як відомо, у стані ліквідації зараз знаходиться 14 українських банків.

Компанія зазначає, що економічний спад  зайшов досить далеко, посилаючись на показники падіння ВВП і промвиробництва 2009 року.

За даними Oxford Business Group, близько половини всього іпотечного фінансування в Україні здійснювалося  у доларах, а справедливі відсотки на позики для бізнесу та девальвація гривні збільшили вартість обслуговування кредитів та посилили тиск на незахищених позичальників.

В дослідженні йдеться, що у останні місяці  2009 року українські банки мали  загальний кредитний портфель  у розмірі 90.8 млрд. дол., а  сума резервів  складала 11,2 млрд. дол. з  деякими прогнозами швидкого підвищення до 20%  всього  портфеля.

За повідомленням  НБУ від 13 січня, у новому році  лише декілька банків активно просували  свої кредитні послуги, надаючи кредити за  високими процентними ставками - до  20% для  деномінованих у  місцевій валюті кредитів та 10,2% для кредитів в іноземній валюті. 

Посадові особи сподіваються, що незабаром банки розпочнуть кредитування та   планують вжити заходи, щоб заохотити їх це робити, зазначається в дослідженні.

"Хоча деталі того, як НБУ збирається  спонукати банки повернутися на  кредитний  ринок відсутні,  але прогнозується, що  у найближчі місяці економіка має  вийти з рецесії  та повільно зростатиме до  кінця 2010 року", - зазначають аналітики Oxford Business Group.

Переклад: Валерій Степаненко

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!