Думка експерта: Держборг України - у межах норми

Четвер, 11 лютого 2010, 14:59 -

Незважаючи на швидке зростання державного боргу України під час кризи, поточний розмір заборгованості не викликає серйозних побоювань і дозволяє продовжити залучення нових позик для подальшого оздоровлення економіки.

Таку думку висловила економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Бєлан у коментарі "Економічній правді".

"Стрімке нарощування державного боргу в багатьох розвинених країнах викликає дедалі більше занепокоєння світової спільноти. Однак в Україні співвідношення держборгу до ВВП все ще перебуває на більш низькому рівні, ніж у багатьох інших країнах з економіками, що розвиваються", - зазначила вона.

На думку експерта, низький докризовий рівень державного боргу на рівні 12% від ВВП став однією з важливих переваг України, які дозволили владі протистояти кризі за рахунок збільшення внутрішніх і зовнішніх запозичень.

Реклама:

2009 року прямий і гарантований борг уряду збільшився в півтора рази, до 37,7 млрд. доларів, що становить 34% ВВП, в основному за рахунок кредитів МВФ та облігацій внутрішньої позики (ОВДП), випущених з метою рекапіталізації банків і НАК "Нафтогаз України", нагадує Бєлан.

За її словами, збільшення державного боргу поки що не зробило істотного впливу на стан бюджету, оскільки основними джерелами нових запозичень були відносно недорогі кредити від міжнародних фінансових організацій, процентна ставка за якими складає близько 2-3% річних, і "рекапіталізаційні" облігації зі ставкою 9,5%.

"Минулого року український уряд витратив на обслуговування боргу близько 4% доходів державного бюджету, що відповідає показнику 2004 року. Для порівняння, у Словаччині на виплату відсотків по державному боргу в минулому році було витрачено близько 7% доходів бюджету, у Польщі - майже 8%, а в Угорщині - 13%", - зазначила вона.

Водночас, за словами експерта, хоча до завершення виборів і стабілізації політичної ситуації зростання державного боргу малоймовірне, "уряду, безсумнівно, доведеться відновити запозичення в найближчі місяці з метою фінансування дефіциту бюджету і виплат за попередніми позиками".

За оцінками Dragon Capital, при активній політиці запозичень в 2010 році державний борг збільшиться ще на 40%, до 53 млрд. доларів, проте поступове відновлення економіки буде сприяти більш повільному зростанню показника державний борг/ВВП, який складе близько 40% на кінець 2010 року.

"Таким чином, за рівнем боргового навантаження Україна залишиться в більш вигідному становищі у порівнянні з багатьма іншими країнами, що розвиваються, такими як Туреччина, Аргентина, Бразилія або Угорщина, у деяких з яких показник державний борг/ВВП вже сьогодні перевищує загальновизнаний поріг безпеки у 60%", - підсумувала Бєлан.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: