"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Іноземним компаніям спростили оподаткування в Україні

Середа, 10 лютого 2010, 16:48

Державна податкова адміністрація нагадала, що не всі доходи постійних представництв нерезидентів підлягають оподаткуванню.

Про це "Економічній правді" сказав адвокат юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Микола Буртовий, посилаючись на лист ДПА.

Раніше Закон  "Про оподаткування прибутку підприємств" відносив до платників податку на прибуток в тому числі і постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників.

"Зокрема, в листі ДПА зазначається, що у разі, якщо міжнародним договором, ратифікованим Верховною радою, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені цим законом, застосовуються норми міжнародного договору" - підкреслив експерт.

Реклама:

За його словами, міжнародне право передбачає, що термін "постійне представництво" не включає утримання постійного місця діяльності виключно з метою здійснення для підприємства будь-якої іншої діяльності підготовчого чи допоміжного характеру.

"У зв'язку з цим,  доходи представництва, отриманні від допоміжної або підготовчої діяльності (відсотки банку, курсові різниці, різниці між сумою гривень, отриманими від продажу іноземної валюти та балансовою вартістю такої іноземної валюти тощо), не підлягають оподаткуванню", - стверджує Буртовий. 

Враховуючи, що перелік видів доходу, що вказаний у листі містить слово "тощо", можна прийти до висновку, що цей перелік не є вичерпним і представництво має право самостійно приймати рішення про віднесення виду доходу до таких, вважає юрист.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: