"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко хоче скасувати промислово-фінансові групи

Середа, 10 лютого 2010, 13:53

Кабінет міністрів пропонує усунути надмірне державне регулювання діяльності об'єднань юридичних осіб у формі промислово-фінансових груп (ПФГ).

Відповідний законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності промислово-фінансових груп)" №6051 зареєстрований урядом 9 лютого в парламенті, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"З моменту прийняття закону ("Про промислово-фінансові групи в Україні") в Україні в 2001 році за рішенням Кабінету міністрів була створена лише одна ПФГ "Титан", яка проіснувала три роки. На сьогодні в Україні ПФГ, створених відповідно до зазначеним законом, немає", - повідомляється в пояснювальній записці до документа.

Так, проектом закону передбачається, що для усунення надмірного державного регулювання діяльності об'єднань юридичних осіб необхідно визнати закон "Про промислово-фінансові групи в Україні" таким, що втратив силу і внести відповідних зміни до Господарського кодексу та закону "Про банки і банківську діяльність".

Реклама:

Відповідно до пояснювальної записки, з економічної точки зору недоцільність існування цього закону підтверджується тим, що його положеннями визначається: головне підприємство ПФГ виробляє кінцеву продукцію ПФГ, здійснює її збут, платить податки в Україні і офіційно представляє інтереси ПФГ.

При цьому втрачає право на будь-які пільги з питань оподаткування, на які воно мало або може мати право згідно з чинним законодавством України.

Пільгою головного підприємства та учасників ПФГ, відповідно до ст. 4 закону, передбачено звільнення від сплати вивізного (експортного) мита та митної зборів у разі експорту та імпорту проміжної продукції, при тому що головне підприємство випускає лише кінцеву продукцію.

До того ж відсутність державної підтримки діяльності таких ПФГ, зокрема, держгарантії для залучення іноземного капіталу, надання інвестиційних кредитів або інша фінансова підтримка для реалізації проектів ПФГ, ставить під сумнів економічну доцільність їх створення, тим більше в період економічної кризи.

Згідно із законом, ПФГ є об'єднанням, до якого можуть входити суб'єкти господарювання всіх форм власності, яке створюється за рішенням Кабінету міністрів на певний термін з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей і структурної перебудови економіки країни.

Відповідно до ст. 125 Господарського кодексу, ПФГ не є юридичною особою і не підлягають державній реєстрації як суб'єкт господарювання.

ПФГ є лише економічною формою взаємодії відповідних фінансових і промислових залежних організацій та їх головного підприємства.

На думку авторів документа, наявність прийнятого в 1996 році закону "Про промислово-фінансові групи в Україні" недоцільна як з юридичної, так і з економічної точки зору.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!