Українці більше довіряють державним банкам

Середа, 10 лютого 2010, 12:47

Банківський сектор України втратив довіру населення країни, проте, досить часто, причини народної нелюбові базуються на стереотипах та упередженнях.

Такий висновок зробили експерти групи компаній (ГК) eCall, що спеціалізується на проведенні експрес-досліджень, повідомляє прес-служба eCall.

Зокрема, 65% опитаних вважають, що умови кредитування для населення на ринку України не вигідні для споживача.

З них близько 45% основною причиною невигідність називають високі кредитні ставки, для більш ніж 30% опитаних причиною є приховані умови договору, близько 8% - нарахування штрафів у разі прострочення платежу, а трохи більше 3% - строки кредитування.

Реклама:

Також 55% відсотків опитаних вважають, що банки ведуть себе досить жорстко по відношенню до боржників.

З них близько 30% вважають, що це виявляється у відсутності лояльності до клієнтів, 27% - у можливості відбору заставного майна, 17% - у значних штрафи за прострочення платежів, 12% - в передачі справ колекторів.

Понад 50% опитаних висловили думку, що умови депозитних програм для населення не вигідні.

Однією з основних причин (75% опитаних) називають ризик "неповернення" депозиту. 13% респондентів назвали такою причиною затримки у виплаті грошей після закінчення терміну договору і 6% - низькі депозитні ставки.

У той же час ніхто з опитаних не обрав варіант "Ризик передачі інформації про депозит в Податкову інспекцію", що, на думку аналітиків eCall, свідчить про високий рівень податкової відповідальності громадян.

Близько 40% учасників опитування вважають основним показником "сумнівності" банку його високі депозитні ставки.

30% при виборі банку-партнера спираються на відгуки друзів і знайомих. 13% респондентів довіряють рейтингах банків у пресі, а 10% вважають, що основний показник надійності банку-час його роботи на ринку.

75% учасників вважають, що найбільш надійні банки - державні. Серед учасників ж опитування, які віддають перевагу комерційним банкам, більше 70% довіряють фінансовим установам з іноземними інвестиціями.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!