Проблемним позичальникам забезпечать пільги?

Середа, 10 лютого 2010, 10:11

Позичальники можуть отримати можливість не розплачуватися своїм майном з іпотечного боргу перед банком.

Про це ідеться у законопроекті №4654 "Про внесення змін до низки актів щодо тимчасового накладення обмежень на деякі операції в сфері іпотечних і заставних відносин з метою мінімізації наслідків світової фінансової кризи", зареєстрованому у Верховній раді 9 лютого, пише газета "Комерсант-Україна".

Проект пропонує вважати "кінцеву ціну продажу заставного майна" такою, що покриває вимоги банку за кредитом в повному обсязі.

При цьому з ст. 47 закону "Про іпотеку" виключається дозвіл банку отримати від боржника різницю між боргом за іпотечним кредитом та сумою, вирученою від продажу заставної квартири, за рахунок іншого майна клієнта.

Реклама:

Виручка від продажу застави розподілиться між кредиторами боржника, що мають право на заставу, пропорційно, відповідно до їх пріоритету та розміру.

Автор проекту - депутат БЮТ Володимир Левцун - пояснив ініціативу тим, що падіння ринку нерухомості позбавило можливості позичальників погашати позики шляхом продажу заставного майна.

Це, на думку депутата, призводить до "масових штучних банкрутств". Неотриману банком суму кредиту необхідно буде списати.

Як відомо, за даними Міністерства юстиції, в 2007-2009 роках фізичні особи уклали 899 тис. кредитних договорів застави, у тому числі 485,3 тис. іпотечних.

За даними Української національної іпотечної асоціації, на 1 жовтня 2009 іпотечний портфель банків становить 103,6 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: