"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович побачив вигоду для України у "трубі в обхід"

Понеділок, 1 лютого 2010, 23:45 -

Кандидат у президенти і лідер опозиції Віктор Янукович вважає, що газопровід "Північний потік" може бути економічно вигідним для України.

Про це він сказав в ефірі телеканалу ICTV.

"Участь у "Північному потоці "- це економічна і політична вигода для України", - заявив він.

За його словами, українські виробники можуть в рамаках цього проекту отримати додаткові замовлення на свою продукцію.

Реклама:

"Зокрема, це наші труби, наші компресорні станції, обладнання для створення цієї газотранспортної системи. Зрештою, це ж наше обличчя, наш престиж, наш національний інтерес", - зауважив лідер ПР.

Він підкреслив, що Україна володіє ГТС, яка з кожним роком втрачає обсяги прокачування газу до Європи.

"Найближча перспектива на п'ять років - це зниження обсягів прокачування, як мінімум на п'ять років. Нас ця ситуація не влаштовує", - зазначив Янукович.

"Тому ми повинні зробити все, щоб Україна отримала можливість доступу до російських ресурсів, і щоб Україна могла бути надійним партнером для Європи в питаннях транзиту газу", - додав кандидат у президенти.

Як відомо, Nord Stream (Північний потік) є новим маршрутом для експорту російського газу до Європи. Газопровід довжиною 1,22 тис. км і потужністю 55 млрд. кубометрів на рік пройде по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд).

Введення в експлуатацію першої нитки газопроводу пропускною здатністю 27,5 млрд. кубометрів газу на рік заплановано на 2011 рік.

Акціонерами компанії-оператора проекту Nord Stream AG є російський "Газпром" - 51% акцій, німецькі Wintershall Holding і E. ON Ruhrgas - по 20% акцій, а також нідерландська Gasunie - 9% акцій.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: