Купюру номіналом 500 євро бачать тільки наркодилери

Понеділок, 1 лютого 2010, 15:18

Купюра номіналом 500 євро є ключовою на ринку наркотиків.

Про це йдеться в статті видання DailyMail.

По-перше, меншу кількість купюр легше сховати (це друга в світі після тисячафранкової за вартістю купюра), пише газета.

По-друге, європейська валюта вважається останнім часом більш стабільною, ніж американський долар.

Реклама:

До того ж, у той час, як кокаїновий ринок в США трохи стих, торгівля цим видом наркотика в Європі і, зокрема у Великій Британії, тільки набирає обертів.

Купюру у 500 євро часто на Заході називають Бен Ладеном: всі знають, що десь вона є і як вона виглядає, але навряд чи її хтось бачив. Наркобарони є одними з тих, хто має таку нагоду, йдеться в статті.

За словами наркобаронів, введення цієї купюри у 2002 році було подарунком наркоторгівцям від богів.

Це підтверджується декількома спостереженнями.

Згідно з офіційними даними з Колумбії, різниця між офіційно ввезеними і вивезеними євро з країни складає трохи менше 700 млн. євро, що говорить про нелегальне ввезення грошей.

До того ж близько 30% всіх 500-єврових банкнот зареєстровано в Іспанії. 

Раніше з обігу на прохання правоохоронних органів вже були зняті банкноти з великим номіналом: купюра на тисячу доларів США у 1969, і купюра з таким самим номіналом в Канаді у 2000 році.

Поява банкноти вартістю в 500 євро була пояснена потребою країн, які до того мали купюри подібної вартості (наприклад, Німеччина з купюрою в тисячу німецьких марок), пише DailyMail.

Таким чином банкнота розповсюдилася на всі крани Єврозони, і стала ключовою для розрахунків за наркотики в Італії та Іспанії, згодом ставши універсальною для всього світу.

Тепер 500 євро можна часто зустріти в країнах Центральної і Південної Африки. Банки намагаються відстежувати потік цих купюр, але наразі дієвих механізмів не знайдено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!