"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОПЕК уперше за 5 місяців скоротила видобуток

Понеділок, 1 лютого 2010, 12:05

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) у січні вперше за п'ять місяців скоротила видобуток, хоча вона як і раніше перевищує встановлені квоти.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

За інформацією агентства, у січні видобуток 11 країн-учасниць ОПЕК, виключаючи Ірак, склав 28,955 млн. барелів на добу, що на 45 тис. барелів нижче від показника за грудень 2009 року. При цьому всі країни перевищили квоти з видобутку.

ОПЕК у січні 2009 року знизила квоту на видобуток нафти до 24,845 млн. барелів на добу у зв'язку зі зниженням світового попиту на тлі рецесії.

Реклама:

Скорочення видобутку нафти ОПЕК відбулося за рахунок Венесуели і Саудівської Аравії, які в січні добували відповідно на 55 тис. барелів і 30 тис. барелів на добу менше, ніж у попередньому місяці. Аналітики очікують подальшого зниження видобутку у Венесуелі.

Ірак, який не підпадає під дію квот, у січні також знизив видобуток на 35 тис. барелів нафти на добу, що стало найбільшим скороченням виробництва країни з жовтня 2008 року.

У той же час Алжир і Нігерія підвищили обсяги видобутку на 25 тис. барелів і 20 тис. барелів на добу відповідно.

В ОПЕК, на частку якої припадає близько 40% світових поставок нафти, входять 12 країн: Алжир, Ангола, Еквадор, Іран, Ірак, Кувейт, Лівія, Нігерія, Катар, Саудівська Аравія, ОАЕ і Венесуела.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: